Zaradi kolektivnega dopusta bodo vsa naročila oddana med 28.6. in 14.7. v dostavo predana 15.7.2024. Hvala za razumevanje.

Anina kuhinja

Prednosti dojenja za mamice

Prednosti dojenja za mamice

Ko vam bo dojenje enkrat steklo in ne bo več bolečin, stresa glede ponudbe in povpraševanja bo vaše življenje postalo veliko bolj preprosto, kot če bi vašega dojenčka hranili z umetnim mlekom.

Naj vam naštejem le nekaj najbolj očitnih prednosti:

1. Mleko za vašega dojenčka bo vedno pripravljeno, vedno popolne temperature in vedno na dosegu. Kamorkoli se boste odpravili, v vaši glavi ne boste imele še skrbi glede hranjenja, saj boste vašega škratka le priklopile nase in bo sit. Nekatere mamice nimajo zadržkov in podojijo malčke kar v javnosti na očeh vseh. Sama v tem načinu ne vidim težav, dokler se mamica zaradi tega ne počuti nelagodno. Zase vem, da bi mi bil tak način neprijeten, tako sem vedno našla nek skrit kotiček, kjer je moj Timon v miru pojedel. Ker je naš mali razgrajač prve mesece jedel na vsako uro, je to sicer zame pomenilo, da je šel povsod z mano. Ampak prve mesece niti ne bi želela, da bi bilo kakorkoli drugače.

2. Nočno hranjenje je veliko bolj preprosto, saj ni potrebe po pripravljanju mleka. Dojenčka le prislonite k sebi in se naje. Poleg tega pa je tako veliko več možnosti, da bo že med dojenjem lepo zaspal nazaj in bo tako budnica krajša, ter boste tudi ve lahko hitro zaspale nazaj. Mimogrede, moj Timon se je že od začetka večkrat prebujal čez noč. Toda dojenje tudi name vpliva zelo pomirjajoče, tako da sva ponavadi med dojenjem zaspala nazaj kar oba. Tako me je zbudil in potem vsaj uspaval nazaj. 😉

3. Za veliko mamic zelo pomembno dejstvo, da dojenje izredno kuri kalorije in vam tako pripomore, da se brez težav znebite tistih odvečnih kilogramov, ki so se pridno nabirali med nosečnostjo. Za vaše telo je prozvajanje take količine mleka ves dan namreč zelo naporno in pravijo, da samo z dojenjem telo pokuri okoli 400-600 kalorij dnevno. Če to enačimo s športom je torej isto, kot bi eno uro na dan hitro tekli.

Sama lahko to dejstvo potrdim, saj sem brez dodatnega truda v 9 mesecih izgubila skoraj vse kilograme – no, en kilogramček se me še pridno drži. 🙂

4. Dojenje prav tako pripomore, da se vaša maternica hitreje krči. V prvih tedni boste tako med dojenjem čutile intenzivno bolečino v spodnjem delu. Ta bolečina je znak krčenja.

5. Dojenje prav tako pripomore k tem, da se po porodu vsak mesec ne boste soočale še z menstruacijo. Polno dojenje, naj bi namreč ustavilo menstruacijo za vsaj 6 mesecev. Takrat naj bi delovalo tudi kot kontracepcija, vendar sama se nanjo za vsak slučaj raje ne bi preveč zanašala. Lahko pa dodam, da sama v devetih mesecih po porodu še nisem dobila menstruacije. Glede na to, da se vedno manjdojiva, pa jo pričakujem v prihodnji mesecih.

6. No, pa še eno prav tako pomembno dejstvo. Pravijo, da dojenje zmanjša možnost rakavih obolenj kasneje v življenju, predvsem rakom jajčnikov in dojke.

7. Najbolj pomembna prednost pa se meni zdi prav ta, da je dojenje nekaj najbolj pomirjajočega in prijetnega, ter bosta zaradi njega z vašim dojenčkom še bolj povezana.

breastfeeding4

Komentarji

  1. Ana,

    baje dojenje ščiti celo pred nastankom osteoporoze kasneje v življenju, ne samo pred rakom.

Komentarja ni mogoče oddati.