Anina kuhinja

Odvajanje od pleničk in kahlica

Odvajanje od pleničk in kahlica

Mnenja sem, da otrok sam pride do stopnje, ko je pripravljen na večje korake njegovega življenja, kot je plazenje, hoja, hranjenje z gosto hrano in tudi odvajanje od pleničk.

Pri Timonu je vsa okolica staršev njegovih sovrstnikov, tako hitela z odvajanje od pleničk da je kaj. Vsi so že pri dveh letih prenehali s pleničkami – čeprav iskreno, so potem še pol leta ali več, ves čas uhajali in lulali po oblačilih. Pri nas smo s Timonom poskusili pri dveh letih in kmalu sem ugotovila, da še nismo pripravljeni. Preprosto ni razumel kaj pomeni da naj pove preden se polula. Vedno mi je povedal ko je bilo že vsega konec. 🙂 Ko je bil star slabe tri leta sva se en dan pogovarjala o pleničkah in se skupaj odločila, da poskusiva brez. V dnevu je zadeva funkcionirala in ušlo mu je enkrat v prvem tednu, potem pa je točno razumel kako se stvari streže. S triletniki je namreč komunikacija in sporazumevanje čisto na drugem nivoju kot z dvoletniki.

Timon je imel željo, da takoj iz pleničk prestopi na wc nastavek za otroke in sploh ni želel lulati na kahlici. Medtem ko je pri Liamu zgodba drugačna. Otroci so si različni.

Pri Liamu sem poleti imela idejo da potestiram, če bi odvajanje šlo, pa sva kmalu ugotovila da se ne razumeva najbolje. Lulal je vsepovsod. Tako sva hitro šla nazaj na pleničke. Potem pa je mesec nazaj začel zares intenzivno govoriti, tvoriti stavke in najino sporazumevanje je naredilo nov preskok na višjo stopničko. Glede na to da je star šele dobre dve leti, se mi nikakor nikamor ne mudi, ampak opažam da vsaj približno razume, da brez pleničke ne sme lulati. Ko je brez mu sicer sredi igre še vedno kdaj uide ampak počasi se bližava k končni točki.

Zato sem se odločila da najin napredek nagradim s tem da ga spoznam s kahlico. Dobil jo je dober teden nazaj in zaenkrat sva še v čistih začetkih. Nad dnjo je bil tako navdušen, da mi je še dva dni razlagal kako se kahlica uporablja – “Mami, tukaj lulaš, a veš” 😀

Ideja je, da ima kahlico v kopalnici in ko ga tišči lulat, gre lulat tja. Kakšne dneve sva bolj uspešna, kakšne manj. Mu je pa kahlica bistveno bližja, kot školjka, saj je pri uporabi popolnoma samostojen. Pri nastavku na školjki moram za njegovo sedenje poskrbeti sama – nastaviti nastavek in ga dvigniti nanj. Pri kahlici pa je sam svoj mojster in ker mu je samostojnost strašno pomembna, nama zaenkrat ta način super ustreza. Že nekajkrat je brez moje vednosti šel v kopalnico, slekel hlačke in se polulal.

Pa še luštno sva se naučila, da jo skupaj opereva in potem jo sam sestavi nazaj.

Kako pa ste pri vas naredili prestop iz pleničk? Direktno na wc, ali tudi s kahlico.

Mimogrede za vse, ki se odločate za nakup kahlice ali pa iščete super igračke za otroško motoriko in učenje otroka skozi igro, vam z mojo kodo FISHER30 na tej povezavi tukaj, ponujam 30% popusta na izbrane Fischer price igrače.