Anina kuhinja

Nuhalna svetlina in tveganja

Nuhalna svetlina in tveganja

Nuhalna svetlina je tekočina, ki v prvem trimesečju zastaja v podkožju vratu zarodka. Zato je pomembno, da se pregled opravi od 11. tedna nosečnosti do najkasneje 14.tedna nosečnosti, saj kasneje ta tekočina izgine. Meritev nuhalne svetline poteka z ultrazvokom, njen namen pa je preveriti, kakšne so možnosti, da bi imel plod kromosomske ali druge nepravilnosti. Najbolj pogosto se zgodi, da je posamezen kromosom potrojen – gre za trisomije (npr. Downov sindom, Edwardsov sindrom, Patau sindrom, itd.)

60303135

Pregled je za nosečnice prostovoljen in samoplačniški. Stane tam nekje 60 eurov. Meritev nuhalne svetline je brezplačna le za nosečnice, starejše od 35 let. Pregled je povsem neškodljiv tako za plod kakor za nosečnico, zato se zanj odloča večina nosečnic.

S testom ginekologi zgolj napovejo povečane možnosti za kakršne koli nepravilnosti ne morejo pa jih zagotoviti ali popolnoma ovreči.

Normalna nuhalna svetlina je do 2,5 mm. Od 2,5 mm-3 mm je neka siva cona. Povečana nuhalna svetlina pa je nad 3 cm.

Povečana nuhalna svetlina pomeni večje tveganje za kromosomske, genetske, srčne in strukturne napake ploda. S pomočjo posebnega programa se izračuna še povišano tveganje, katerega meja je 1:300. Če je tveganje večje od 1:300 (torej 1:50, 1:100, …), potem se nosečnico običajno napoti na amniocintezo, ki je v tem primeru brezplačna.

Večinoma (ne pa nujno) pa ginekologi predlagajo dodatne teste kadar je tveganje 1:3000 ali več. (torej 1:2000, 1:1000, …) V tem primeru so seveda vsi dodatni testi plačljivi. Amniocinteza (vam poda 100% rezultate), pri kateri obstaja 1% možnost splava in je tako invaziven test vas po stal tam nekje 600 eurov. Neinvazivni, nenevaren NIFTY test (z 99% rezultati) vas bo stal ravno toliko.

Prvi predlog so ponavadi dvojni hormonski testi, za katere vam le odvzamejo kri in vam bodo pokazali malce bolj točno sliko in sicer 90%. Za test pa boste odštele tam nekje 50 eurov.

Moja nuhalna svetlina je bila pri drugi nosečnosti 2,6 cm. Torej rahlo povečana. Preračunano tveganje pa je bilo 1:1290. Zato so bili predlagani dodatni testi. Dvojni hormonski testi so mi tveganje izboljšali na 1:3400, NIFTY test pa mi je tveganje izboljšal na 1:946521, kar je zelooo dobro.

Naj dodam, da veliko nosečnicam izmerijo malce povečano ali povečano nuhalno svetlino in prejmejo zelo visoka tveganja, pa je na koncu le 5-10% nosečnic, ki opravljajo dodatne teste z ugotovljenimi kromosomskimi napakami. Torej slabi rezultati nuhalne svetline nikakor ne zagotavljajo, da je z otrokom kaj narobe. Zelo redko dejansko je. Je pa za bolj miren spanec in zagotovost vredno dodatno preveriti.

Nosečke in mamice, mi zaupate kakšne meritve in tveganja ste ve imele pri pregledu nuhalne svetline?

Topel pozdrav,
vaša Ana

 

Komentarji

  1. Živjo Ana. Tudi jaz sem pravkar prejela rezultate Nifty testa, ki so mi razmerje močno izboljšali. Moja nuhalna je bila izmerjena 4mm, tveganje 1:151. Sedaj pa je cifra 6-mestna in malo lažje se diha. Od živcev sem seveda umirala. Mi je pa ginekologinja še vseeno svetovala še amniocentezo, da smo za 100% prepričani. In pa glede na močno povečano NS tudi kasnejše srčne preiskave. In upam, da bo še naprej vse ok!

Komentarja ni mogoče oddati.