…::: PRIROČNIK LAHKO NAROČITE TUKAJ :::…
Nikoli nisem pričakovala, da bom med nosečnostjo dobila nosečnostno sladkorno bolezen, in ko sem jo, se mi je obrnil svet. Kljub temu da se ukvarjam s prehrano in sem strastna kuharica, nisem vedela nič o prehrani, ki spada pod takšno bolezen. Razen seveda tistih najbolj znanih dejstev – da pri diabetesu ne smeš jesti nič sladkega. Zame kot ljubiteljico sladkega in sadja nasploh je to pomenilo pravi pekel.
Cel mesec sem se kot le kaj izogibala sladkemu, toda moja povprečna vrednost sladkorja je narastla in nikakor mi ni bilo jasno, kako imam lahko povišan sladkor po zaužitem črnem kruhu in pečenem krompirju. Pa saj črni kruh in krompir nista sladkariji. Po grožnji, da bom ob taki rasti povprečne mesečne vrednosti sladkorja pristala na inzulinu, sem imela dve možnosti – da sem vsa nesrečna ali pa izkoristim svojo strast do kuhanja in hrane nasploh in si ustvarim jedi, jedilnike, v katerih bom uživala in ki bodo, kar je najpomembneje, moj krvni sladkor zadržali tam, kjer mora biti.
Na dopust sem namesto romanov vzela vso slovensko in angleško literaturo o diabetesu, ki sem jo našla, in se dodobra izobrazila. Začela sem si kuhati, tako kot je treba, in jesti, tako kot je treba. Tudi enkrat nisem bila lačna, sladkor je bil v super mejah, vmes sem se občasno pregrešila tudi s sladoledom ali črno čokolado in vrednost krvnega sladkorja zadržala tam, kjer je treba. Na pregledu je diabetolog ugotovil, da sem jo spravila s 5,4 na 4,9, in priznam, da sem bila nase ponosna kot le kaj.
S svojimi jedilniki sem nadaljevala, in ker vem, v kakšnem stresnem položaju sem se znašla sama, sem se odločila, da recepte in svoja laična dognanja spravim na papir za vse, ki nimajo časa, da bi prebirali na stotine strani o diabetesu, in za vse, ki se soočajo s to boleznijo, pa ne vedo, kakšne jedi smejo jesti, da jim ne bodo potem nagajale s povišanimi vrednostmi krvnega sladkorja.
Prepričana sem, da bo priročnik prišel zelo prav marsikateri nosečnici z diabetesom in tudi marsikomu, ki se sooča s klasično obliko sladkorne bolezni, saj so recepti seveda popolnoma primerni za vse diabetike.
Priročnik poleg velike količine receptov, vsebuje teoretični del, ki je preverjen s strani strokovnjakov. V njem boste izvedeli vse informacije v zvezi z nosečniško sladkorno boleznijo in seveda tudi osnove, potrebne za pravilno prehrano v tem obdobju. Te osnove so seveda enake tudi pri drugih tipih diabetesa.
Da povzamem, v priročniku je vse, kar potrebujete, da se izobrazite in da boste v kuhinji in z jedilniki uživali življenje kljub omejitvam.
Priročnik z recepti lahko naročite v moji spletni trgovini tukaj. Do 8.3.2017 pa ga dobite po izjemno znižani ceni 15€.
