Anina kuhinja

Moji nasveti za čim krajšo in čim lepšo porodno izkušnjo

Moji nasveti za čim krajšo in čim lepšo porodno izkušnjo

1. Priprave na porod:

Med porodom boš težko spraševala kaj točno se dogaja, saj bo velika verjetnost, da sestre ne bodo mogle biti ves čas prisotne, zato ti svetujem, da se o poteku poroda pozanimaš vnaprej. Ko se boš takrat znašla v neki situaciji, ti bo veliko lažje, če jo boš vsaj malo poznala, pa čeprav le teoretično.

2. Protibolečinska sredstva:

Sama pred porodom nisem bila proti protibolečinskim sredstvom, toda po porodu sem spoznala, da le-ta poteka veliko hitreje in lažje, če si med procesom prisebna in lahko poslušaš svoje telo in ljudi okrog sebe. Seveda je prag bolečine pri vseh drugačen in če je tvoj zelo nizek ali pa te je poroda neizmerno strah, potem seveda ni nič narobe, če se zanje odločiš. Vzemi si čas, si o vseh sredstvih, ki jih ponuja tvoj izbrana porodnišnica, pozanimaj in se odloči. Tvoja odločitev bo zagotovo prava.

3. Predihavanje popadkov:

Svetujem ti, da dokler le zmoreš, predihavaj popadke stoje. Najdi si oporo (najbolje, da uporabiš kar svojega partnerja, da se bo, če ne drugega, v vsej zmedi počutil uporabnega 😉 ) in se med popadkom nanjo/nanj nasloni. Ko stoje ni več mogoče, vztrajaj v sedečem položaju. Telo ti bo samo povedalo, kdaj res ne zmore več in je čas za ležanje.
Takšno predihavanje popadkov, ti lahko bistveno skrajša čas popadkov in tako čas celotnega poroda.

Prav tako med popadkom ne zadržuj sape, ampak dihaj v kratkih intervalih, da bo kisik prišel tudi do tvojega dojenčka. Popadek bo namreč čutil tudi on in bo, tako kot ti, ta kisik potreboval. Svetujem ti, da vsaj malo vadiš dihanje, še preden se vsa prava akcija začne.

4. Potiskanje:

Pomembno je, da potiskaš na pravi način in namreč tako, da ob popadku močno pritisneš glavo in noge k prsnemu košu, ter se napneš kot takrat, ko te močno tišči na veliko potrebo. Če boš potiskala na pravilni način, bo iztisa veliko prej konec in možnosti za vakumsko pomoč veliko manj.

5. Presredek:

Ko boš v zadnjem delu iztisa in ti bo sestra začela dajati navodila, kdaj potisniti in kdaj zadržati, bodi zelo pozorna, saj ti lahko zbranost in sledenje navodilom v tistih nekaj momentih reši presredek.

6. Po porodu:

Čestitaj si! Uspelo ti je, na svet si pripeljala novo bitjece in nase si lahko izjemno ponosna.

Mamice, ki so to izkušnjo že doživele in imajo za vse bralke in bodoče mamice še kakšen nasvet, lepo vabim, da ga delijo v komentarjih. Hvala! 🙂

Komentarji

 1. Pri naslednjem porodu ti svetujem, da poskušaš tudi sam iztis doživeti na klopici ali pa na vseh štririh.
  Ni treba nič razmišljati o kolenih. 🙂

  Jaz sem se pod tušem tako obešala na obešalnik za brisače, da je rekel mož, da bi ga zihr odtrgala, če bi tam pričakala še en popadek. 🙂

  1. Anita, prav res se naslednjega poroda lotim na takšen način. Si predstavljam da gre še hitreje, ko pomaga tudi pri iztisu gravitacija.

   Hehe, jaz sem pa potrebovala pol ure, da sem prišla po stopnicah do avta. Vsake dve minute sem počepnila. 🙂

 2. Res ful pomaga, če stojiš oz. čepiš med popadki. Jaz sem imela to nesrečo, da sem mogla ležat na hrbtu, ker ctg ni zaznaval utripa dojenčice, je dobila direkt na glavico priklopljene diode, ki so merile utrip. Najboljša stvar, ki sem jo izkusila je pa ta, da sem, ko sem se se smela premikat večkrat stuširala. Najbolj pase topel tuš po ledvenem delu- niti enega popadka nisem čutila kot bolečino, ko sem tako delala!!! RES PRIPOROČAM! Fajn je bilo.

  1. Natalija, si predstavljam da je bil tuš super blažilec bolečin. Hvala, ker si svojo izkušnjo delila z nami. Vsaj meni bo zagotovo prišla prav. 😉

Komentarja ni mogoče oddati.