Anina kuhinja

Moje izkušnje z mastitisom

Moje izkušnje z mastitisom

Večinoma mastitis napade mlade mamice v prvih tednih po porodu, ko jih čaka nepričakovan naval mleka. Toda, to sploh ni nujno. Sama sem se z njim soočala v 4. in 8. mesecu po porodu.

Za moj prvi mastitis sumim, da je nastal zaradi stresa. Pojavil se je namreč na večer, ko sem čez dan imela neko zelo stresno/žalostno situacijo. Po pogovoru s svetovalko za dojenje sva skupaj izločili vse druge faktorje. Pomembno je namreč, da ugotovite zakaj je do tega prišlo. Tako se mastitis ne bo ponovil zaradi istega razloga. Ni lažjega kot zamenjati nedrček, če razlog stoji tukaj, ali pa večkrat prazniti dojke.

Kakorkoli moj prvi mastitis me je napadel sredi noči in sicer z nesramno visoko vročino. Segala mi je vse do 40 in ni padla pod 39. Ker me je poleg vročine močno bolela desna dojka, sem takoj posumila na mastitis in po hitrem postopku odhitela k zdravniku po antibiotike. Antibiotiki niso problematični iz vidika dojenja, so pa na žalost nujni, da se mastitis pozdravi.

Preden pa antibiotiki primejo, seveda traja dva dni in sama sem v tem času zaradi tako izčrpujoče vročine izgubila mleko. Popolnoma. Mislim, da ne bi pretiravala, ko rečem, da me je skoraj zadela kap. Timon ni želel piti iz flaške. Moja mami mu je ponujala prav vse, od umetnega mleka, do odmrznjenega mojega mleka … še sladkala ga je (kar popolnoma ne podpiram za 4 mesečnika) toda takrat smo poskušali prav vse, da bi Timon le jedel. Pa je želel jesti pri meni in je čakal – zelo dolgo.

Moja pot do izgubljanja mleka je šla počasi. Prvi dan sem ga malo še imela in Timon je bil neprestano priklopljen, saj ni nikoli pojedel dovolj. Drugi dan pa sem mleko za 8 ur izgubila. Iskala sem informacije, da bi izvedela kaj se dogaja in ali bo mleko prišlo nazaj ali ne, pa na spletu nisem našla nič. Nato sem v obupu klicala svetovalko za dojenje. Ta mi je razložila, da sem mleko izgubila, ker sem preveč utrujena in da bo to prišlo nazaj, ko se vročina spusti. Res je bilo tako. Mleko sem dobila nazaj. Sicer v majhni količini, toda, s Timonom sva količino mleka v dobrem tednu spravila nazaj na stare tire. Tisti teden sva se sicer dojila na slabo uro na obeh straneh, ampak je šlo. Zato želim predati spodbudno sporočilo vsem mamicam, ki se soočajo s takšnim problemom. Mleko pride nazaj in mogoče ga je vzpostaviti v stari tir, zato ne obupajte in vztrajajte. 🙂

Drugi mastitis se je pojavil, ko se je Timon pri 8 mesecih odločil, da kar naenkrat ne bo čez dan več jedel pri meni. Jaz pa sem imela mleka na hektolitre, če se malo pohecam. 😀 No, kakorkoli še preden sem prišla do točke, da bi si bilo fino začeti vsaj malo sproščati dojke s pumpico, sem zbolela za mastitisom. Pri tem vročina ni bila močna je bila pa toliko bolj intenzivna bolečina v razboleli dojki. Zato mamice lepo pozivam, da prenapete dojke v takšnih situacijah sproščate in iz njih stisnete vsaj toliko mleka, da se dojka sprosti. Ne čakajte, da se bo malček spomnil in iz nje pil. Je pa pomembno, da v primeru odstavljanja, ne praznite dojke popolnoma, saj se bo tako ponudba mleka povečevala. Praznite dojko le do točke sprostitve.

Lahko priznam, da se po 8 mesecih dojenja, nisem več pretirano sekirala, če je mastitis količino mleka zmanjšal, saj malček tako ali tako ni želel več toliko piti pri meni. Bolečino v dojki sem si sproščala z vročim tušem, toplimi obkladki in dokler bolečina ni prenehala sem nosila le ohlapne udobne majice, da ne bi dodatno izvajala pritiska nad obolelim mestom.

Mamice, ki se prvič soočate z mastitisom in ste v kakršnikoli dilemi, pišite mi in če bom le znala vam bom poskušala pomagati. Če pa vam je to neprijetno, pa vedno lahko pokličete svetovalke za dojenje. Te gospodične so mamice z veliko izkušnjami in prepričana sem, da vam bodo rade pomagale.

Vse mamice, ki so se tudi same soočale z mastitisom, pa najlepše pozivam, da svojo izkušnjo napišejo pod objavo. Mogoče kateri mamici pride prav. 🙂