Anina kuhinja

Moja izkušnja z materničnim vložkom Mirena

Moja izkušnja z materničnim vložkom Mirena

Minilo je že skoraj pol leta odkar sem se odločila za maternični vložek Mirena in kljub moji slabi izkušnji z vzstavitvijo (o njej sem pisala tukaj), sem upala da se bom skozi čas nanjo privadila. Zdela se mi je še najboljša možnost za neko “zihr” zaščito, saj naj ne bi imela vpliva na dojenje, sama pa mislim še lep čas dojiti. Sploh pa sem od veliko mamic slišala dobre izkušnje in odločila sem se da z njo poskusim.

Po prvih neprijetnih dneh je sledil neprijeten mesec, s konstantnimi krvavimi izcedki, srednje bolečimi krči v jajčnikih in nasplošno občutkom napihnjenosti. Sploh ne bi dodala mojega zares povečanega apetita, ki je pomagal da sem nazaj dobila že dva izgubljena kilograma. Pa dobro. Mislila sem si, da se bo vse skupaj umirilo in se bom vložka navadila.

Izcedek je izginil v drugem mesecu, krči prav tako. Napihnjenost in apetit sta ostala. Kljub temu da sem že v nosečnosti občasno imela težave s palpitacijami srca, jih nisem takoj povezala z Mireno. Kljub temu so postale bolj pogoste in neprijetne in odločila sem se za pregled pri osebni zdravnici. Ta me je napotila naprej k kardiologu, katerega pregled še vedno čakam. (ja, že tri mesece 🙂 ) Ob rednem pregledu po 6. tednih od vzstavitve Mirene pri ginekologinji, sem ji to težavo tudi omenila in rekla je, da je mogoče da Mirena s hormoni vpliva na srce. Odločili sva se, da najprej opravim pregled pri kardiologu potem pa se slišiva ponovno.

Do nekaj tednov nazaj nisem pomislila, da bi Mirena lahko vplivala na moje zelo dolge in skrajno neprijetne, močne glavobole s katerimi sem se soočala zadnje mesece. Ko sem razmišljala je njihov začetek ravno nekako soupadal z vzstavitvijo vložka. Nekako sem si jih razlagala kot utrujenost in neprespanost saj je moj urnik hektičen in spanca res ni veliko. Potem pa so zadnje dva meseca postali vedno bolj pogosti in vedno daljši. Večkrat je prišlo do tega da sem dobila glavobol med vikendom, ko mi ogromno odnese tudi dragi in enostavno se mi ni zdelo več logično, da so od utrujenosti. In iskreno nikoli v življenju nisem imela takšnih glavobolov. Zadnje tedne so se vlekli kar od popoldneva pa čez celo noč. Občutek je bil kot da me je povozil vlak.

Končno sem prišla na idejo, da bi glavoboli lahko bili od Mirene, saj poleg nje nisem v telo vnašala nič drugega. Takoj ko sem klicala ginekologinjo in ji predstavila mojo težavo, je v trenutku rekla, da je zelo verjetno razlog v vložku in naj se takoj oglasim in bova vložek odstranili. Očitno sem nanj zelo slabo odreagirala.

Seveda sem se zaradi slabe izkušnje ob vzstavitvi tresla cel dan prej in iskreno je bilo odstranjevanje popolnoma neboleče. Zdaj je minilo skoraj tri tedne od takrat in v prvem tednu sem še imela en blažji glavobol, od takrat naprej nobenega več. Moj apetit se je občutno zmanjšal. Počutim se stokrat bolje! Zares! Še vedno pa ostajajo težave s srcem. Pregled pri kardilogu imam čez dva tedna. Mogoče se do takrat tudi te umirijo – hormoni naj bi telo zapuščali več tednov.

Kljub temu da sem pred prvo nosečnostjo dolgo jedla kontracepcijske tabletke in sem se ob njih počutila ok, me je slaba izkušnja z Mireno prav stresla. Strah me je postalo katerekoli zaščite s hormoni. Vem da je to osebna tematika in vsekakor ne pričakujem da se boste o njej razpisali. Vseeno bom hvaležna če boste z mano delile vaše rešitve glede zaščite po porodih. In vsekakor me zanima če je katera od vas imela podobno izkušnjo z Mireno – sploh s srcem?

Topel pozdrav,

vaša Ana

Komentarji

  1. Pozdravljeni
    Jaz imam podobne izkušnje kot vi.Le da sem jaz imela prvo mireno v telesu 6let in pol,Nato sem začela krvaveti in so mi jo odstranili.Bila sem pol leta brez zato da naj bi se mi malo očistil telo,Želela sem si dati pregledati hormone,(sem si jih potem tudi dala pregledat)saj sem stara 45 let in bi mogoče, že lahko bila v meni ,za kar pa ne bi pomislila da bi si jo ponovno vstavila.Sama se namreč borim,da bi ponovno izzvala z operacijo endometrioze saj sem bila kar 2x na operaciji zaradi tega.Tako da sem se odločila za mireno.Prej sem imela KT.Z prvo mireno nisem imela nobenih težav.
    Ker pa so moji hormoni še vedno dovolj aktivni glede na leta ,pa očitno le nisem še v meni.Imela sem tudi hude menstruacije.S tem ko pa sem si vstavila mireno je nisem imela več.
    Ponovno sem se odločila da si vstavim za vsaj 5 let v upanje da bo isto kot prvič.Vendar se mi je vse podrlo.Trenutno sem zbolela za virozo in sem ostala na bolniški.Nakar se moji glavoboli in bolečine v sinusem delu niso umirili.Obiskala sem ponovno zdravnika za ORL,saj sem bila prepričana da so krivi sinusi.Pa niso.Doma sem že 14 dni in ni bolje.Utrujenost,zaspanost in pritisk v glavi okoli oči in čelu še kar ne ponehajo.Občasno ko grem na malo potrebo je prisoten krvavi izcedek. Tako da se mi dozdeva da vsi ti problemi izhajajo iz MIrene.Upam in želim si da se bo umirilo vse skupaj.
    To je moja izkušnja.Želim vam vse dobro Anka

Komentarja ni mogoče oddati.