Anina kuhinja

Kvaliteten pregled vida, zmotne teorije in nova očala

Kvaliteten pregled vida, zmotne teorije in nova očala

Dioptrijo sem si nakopala pri študiju prava, saj sem cele dneve preživela ob knjigah. Posledično se mi je poslabšala ostrina vida na daleč in tako sem slabih 10 let nazaj dobila prva očala. Moj pregled je bil hiter, lahko bi rekla ekspresen. V petih minutah sem imela izmerjeno dioptrijo, izbrala sem si očala in to je bilo to. V roku prvega dobrega leta se mi je dioptrija poslabšala za še enkrat in takrat sem imela ponoven pregled – spet nekaj minutni in dobila sem nova stekla za očala.

Velikokrat zaznam ponudbe brezplačnih meritev vida in nikoli nisem temu namenila preveč razmišljanja. Zdelo se mi je vredu, da ponujajo brezplačen pregled – nisem pomislila da bi bil zaradi tega pregled tako izrazito slabši. Na pregledu nisem bila že nekih 8 let. Letos pa je za slab vid večkrat pojamral moj dragi in ker sem sama slišala, da morajo oči trenirati in je potem vid boljši, ga nisem vzpodbujala k pregledu vida. Meni so rekli v samih začetkih mojih prvih pregledov, da mora biti dioptrija rajši manjša, da se oko ne razvadi – v smislu, treniraj in boš sčasoma bolje videla. Seveda sem svoje prepričanje v to zmotno dejstvo podajala tudi naprej dragemu, ker sem mislila dobro.

Potem pa sva se končno odločila, da greva oba na pregled. Sama zato, ker res že dolgo nisem bila in sem zadnje leto tudi z očali malo slabše videla. In iskreno – čas je bil za nakup novih očal. Kristijan pa je že tako dolgo jamral, da ne vidi dobro.

Odločila sva se, da ne greva na enega izmed ponujenih brezplačnih pregledov vida, ampak da greva na konkreten kvaliteten pregled. Slišala sva, da je v centru Ljubljane v Optiki Oblak, pravi specialist (eden najboljših v Sloveniji) dioptrije, ki je tudi lastnik optike. Mimogrede, pregled je trajal skoraj pol ure. In vbistvu je bil izjemno zanimiv. Ker sem se odločila, da o tem napišem članek in pokažem kakšna razlika je med pravim pregledom in med brezplačnim nekajminutnim, sem prosila da so mi v optiki spisali, kaj vse je zajemal moj pregled. Približno bi lahko spisala tudi sama, toda ker se strokovno ne spoznam na to področje, si ne bi upala trditi da ne bi vmes spisala še kup nepravilnih “buč”. 😀

Pregled, kot ga je opisal specialist, je izgledal takole:

  1. Začela sva z vzrokom prihoda na pregled. Bil je rutinski pregled pred naročilom novih očal. Večjih težav ni bilo.
  2. Imerili smo dioptrijo v starih očalih.
  3. Brala si črke na Snelovi tabli oddaljeni 6 metrov (s pomočjo ogledala 3m x2=6m). Prvo si brala brez očal, potem s starimi očali. Iz prebranih črk je bilo razvidno, da obstoječa dioptrija ne zadostuje.
  4. Sledil je pregled očesnega ozadja (roženica, lečka in mrežnica).
  5. Izmerila sva trenutno dioptrijo, sfero in cilindre (astigmatizem). Uporabil sem subjektivno ‘ročno’ metodo, je bolj počasna, ampak zelo natančna. Elektronska meritev dioptrije z autorefraktorjem je zelo hitra (nekaj sekund), ni pa primerna za vse skupine pacientov. Na žalost strojna meritev ne pove uporbaniku na katerem pacientu je bila meritev napačno izmerjena. Zato je v vsakem primeru potrebna ročna meritev, če želimo, da je pri vseh točna dioptrija.
  6. Izmerila sva med-zenično razdaljo, zelo pomemben podatek za izdelavo očal. Ta meritev zagotavlja, da so optični centri stekel v očalih točno pred centrom očesa/zenice.
  7. Meritev očesnega pritiska z ne-kontaktnih tonometrom, pihne malo zraka in izmeri očesni pritisk.
  8. Pogovor in razlaga o rezultatih pregleda, o spremembi dioptrije, o očesnih vajah in preventivi.
  9. Izbira korekcijskega okvirja…

Cena pregleda je bila 35€, kar sploh ni veliko za kvaliteten pregled oči, ki ga delaš nekajkrat v življenju in je pomembno da ti res pravilno oceni stanje. Več o samem pregledu lahko preberete tudi tukaj.

Ugotovila sva, da imam na levem očesu cilinder. Zdaj imam nova očala in z njimi vidim kot sokol. 😀 Dobesedno. 😉 Med pogovorom sem ugotovila tudi, da ta moja teorija o treniranju oči s slabšo dioptrijo sploh ni primerna, saj zaradi stresa in napenjanja oči, dioptrija potem le raste. Pri meni je zrasla iz -1 na -1,7.

Tudi dragi je imel nežno dioptrijo na daleč in zanj sva izbrala očala z vgrajenimi stekli, ki blokirajo UV žarke in so posebej primerne prav za računalniško delo. Meni se zdi da mu noro pašejo. 😉

Sama sem se sicer za nove okvirje zelo težko odločila, ker so imeli v optiki zares preveliko izbiro. 😀 Na koncu sem šla s temi svetlimi okvirji. Kaj menite? Meni so všeč. 🙂