Anina kuhinja

Timonova rast in skrbi

Timonova rast in skrbi

Že nekaj časa sem želela pisati na to temo, pa kar nekako nisem uspela. Zadnje mesece me je namreč grozno bremenilo dejstvo, da je naš Timon kar prenehal rasti. Do Liamovega rojstva je pridno rastel približno cm na mesec, ko se je rodil Liam, pa se je rast kar ustavila. Merila sva ga vsak teden/dva in premaknili se nismo nikamor. Vbistvu me je dva meseca nazaj stisnilo in sem bila resno prestrašena, da sploh ne bo več veliko zrasel.

Pogovarjala sem se s pediatrinjo in po krivuljah je bil konkretno pod spodnjo mejo. Za dve leti in pol bi namreč moral doseči 87 cm, da bi bil na spodnji krivulji on pa je imel dobrih 83 cm. Sama sem najmanjša v celotni družini in merim slabih 153 cm, tudi Kristijan ni ravno velikan, pa vseeno upam, da bosta moja fanta dosegla vsaj nekih 165 cm. Kljub temu, da sem celotno otroštvo in še kasneje ves čas poslušala posmehe na moje centimetre, sem se vseeno manj sekirala, saj sem vedno imela možnost petk in prednost, da noben fant ni bil večji od mene in sem lahko izbirala med vsemi. 😉 Kakorkoli, pri fantih ni te možnosti in vem, da je veliko mojih prijateljic fante zavrnilo tudi zaradi njihove manjše velikosti. Res ne želim, da bi Timon zaradi svojih centimetrov imel kdaj težave osvojiti kakšno punco. 🙁 Kar nekako imam slabo vest, ker vem da sem za to nekako kriva jaz. 🙁 Želim si da ne bi pobral teh mojih genov.

In prav sovražim ko sva na kakšnih dogodkih ali pregledih in vse mamice mislijo, da je star eno leto in so njihovi malčki starejši od njega, ko pa je vbistvu star toliko kot njihovi otroci, ki pa ga na žalost prekašajo v velikosti za celo glavo ali več. No, naj dodam, da je drugače eden najbolj motorično razvitih otrok kar jih poznam in brihten kot strela – sestavljanko s 25 deli sestavi v nekaj minutah – šala mala.

S pediatrinjo sva se dogovorili, da pogledava krivulje pri dopolnjenem tretjem letu in bova takrat precenili kaj in kako naprej. Kljub temu sem vsak teden prosila, da bi na naši leseni lestvici videla cm več. Vsaj en mali cm več. In kooooončno sem ga. Tudi če vam bo zvenelo smešno, prav zjokala sem se nad dejstvom, da je po pol leta pavze končno spet zrasel in to za cela 2,5 cm v dveh tednih. 😀 Zdaj ima torej 86 cm, kar je zelo na spodnji meji, ampak vsaj ni bistveno pod njo. In končno mu postaja konfekcijska številka 86 premajhna — jo nosimo že celo dobro leto. Presrečna sem, da zamenjam njegovo garderobo in postavim na vrsto 92 in upam, da centimetri še pridno prihajajo. Sploh zdaj ko nosi Liam praktično že 74 številko, pa mi je bilo kar žalostno da kljub dvoletni razliki nosita le eno številko narazen.

Ima še katera mama iste skrbi? Bom vesela, če nisem edina <3

IMG_2405

Komentarji

 1. Draga Ana,
  Z veseljem prebiram o vasih dogodivscinah in blog je obicajno poln uporabnih informacij, ki znajo zelo pomiriti marsikoga, ki se srecuje s podobnimi stvari. In res je super!
  No, zdaj pa pride tisti ‘ampak’. AMPAK, da pa skrbite o tem, da bo otrok kdaj pa kdaj zavrnjen, je pa res neumnost. Kot prvo je ravno druzina tista, ki najvec naredi na samozavesti otrok. Ce ga vzgajate v prepricanju, da bo imel manj ‘sans’, potem bo tudi on v to preprican in bo to res. Ce ga pa katera punca zavrne zaradi tega pa toliko boljse! Verjetno nocete take povrsinske punce za svoje otroka.
  Poznam veliko fantov, ki so res obremenjeni s tem in ja, imajo probleme. Poznam pa tudi kar nekaj fantov, ki se jih nobena ne bi branila, tudi ce so pri manjsih.
  Skratka, visina je res nepomemba. Sploh pa se bo verjetno lahko zanasal na druge povrsinske lastnosti, ki so bolj pozitivno sprejete s strani druzbe.

  Ste zares cudovita druzinica, ne se sekirat za brez veze 😉

  Lp

 2. Pozdravljena,
  pri taki kuhi nikoli ne bo nehal rasti. Je pa res, da se starši preveč obremenjujemo s krivuljami. Naš malček je bil po krivulji tudi v prepočasnem razvoju, pa se je rodil konkreten dec in lepo napreduje. Po 4ih mesecih ima majstr že konkretnih 7 kilogramov. Resda ni star toliko kot Timon. Ne gledat krivulje, počakat, veliko žgancev pa mleka pojest pa bo.

 3. Razumem skrbi mamice… Ne razumem se v krivulje in statistike… ker nisem strokovnjak. Sem pa mama dveh punc, zdaj že pubertetnic. In lahko povem samo svojo izkušnjo. Imeli smo merilni trak, še zdaj ga imamo za spomin, na katerem smo označevali rast… mislim, da na pol leta. Primerjala sem rast svojih punc po obdobjih, eno leto, leto in pol, dve leti dve in pol itd. Ko je ena v nekem obdobju zrasla za 7cm, je drgua zrasla komaj za dva ali tri (govorim približno)… Me je stisnilo seveda… Potem sem pa malo razmislila… ena je zimska druga je poletna (rojstvo) in seveda sta punci drugače rasli. Saj po mojem laičnem spoznanju otroci spomladi in poleti hitreje rastejo kot pozimi (mogoče bo to komu neumo in za lase privelčeno, ampak tako je kazala naša mala raziskava/statistika). Tako da, draga Ana zdaj je zima, a prihaja pomlad in vse bo brstelo, raslo in cvetelo in tudi tvoj malček bo rasel. Pa še nekaj, majhni starši imajo majhne otroke, veliki pa večje 😉 Krivujle gor ali dol 🙂

Komentarja ni mogoče oddati.