Anina kuhinja

Kateri aspirator za dojenčke je najboljši

Kateri aspirator za dojenčke je najboljši

Sezona prehladov je v polnem razmahu. Pri nas smo se nanjo pripravili s probiotiki (več tukaj), eteričnimi olji in še čim, pa vseeno nas pestijo občasno zamašeni noski. Timon (3,5 let) je že vedno bolj spreten v smrkanju v robček, Liam (1 leto) pa je seveda še premajhen za dober pih v robček. Sama ne prenesem, da ima poln nosek in mu vse teče ven, tako pridno čistimo ves čas. Sploh pa sem mnenja, da z robčkom prehitro vnameš kožo pod noskom, kadar so dnevi ko je prehlad na višku.

Za vas sem stestirala tri možnosti čiščenja noskov z aspiratorji in mojo izkušnjo spisala spodaj.

  • Čiščenje z nosnim aspiratorjem za sesalec

Ne predstavljam si življenja brez nosnega aspiratorja za sesalec. Neprimerljivo najbolje očisti nosek in še zdaleč ni boleč. Z dragim sva ga stestirala na sebi in zares ni hudega. Otroci sicer ob čiščenju radi protestirajo bolj zato ker je občutek mogoče malce nenavaden. Je pa tudi od otroka odvisno. Naš Timon je vsakič sproti glasno povedal da mu ni všeč – po drugem letu pa si je brez težav sam očistil nos brez kakršnegakoli protestiranja. Še zdaj pri treh letih raje čisti nos s sesalcem kot z robčkom. Mogoče je njegov sproščen način pripomogel k temu, da s čiščenjem Liam nikoli ni imel težav. Hvala bogu tudi tukaj kopira bratca in si pri enem letu že sam kar dobro očisti nosek. 🙂

Pri Timonu smo imeli nek starejši model, ki je bil težavnejši za čiščenje, zdaj pa obstajajo še bolj kvalitetni plastični modeli, ki jih razstaviš in brez težav opereš. Sama jih na nekaj dni prav tako steriliziram v Aventovem sterilizatorju za stekleničke. (več tukaj) Ob nakupu dobiš dva nastavka – pri nas je eden Liamov, drug Timonov.

Mojo staro objavo na temo tega aspiratorja pa lahko preberete tudi tukaj.

22007693_841230446049711_5353836131273502078_n

  • Čiščenje z električni nosnim aspiratorjem

Pomankljivost aspiratorja za sesalec je v tem, da ni prenosen. Sama zares pogrešam neko učinkovito možnost za takrat ko nas večino dneva ni doma. Zato sem si kupila električni aspirator z upanjem, da vsaj za silo očisti nosek. Gospodična v trgovini me je takoj opozorila naj dokupim kvalitetne baterije, saj z nekim cenejšimi aspirator slabše deluje.

No, vseeno moram povedati da je veliko slabše zmožen očistiti nosek kot aspirator za sesalec, ampak vseeno za silo očisti nos. V kolikor smrkelj ni tekoč, si je potrebno pomagati s fiziološko. Zame osebno je še vedno boljši kot navaden robček, ki poleg čiščenja še razdraži kožo in zares pomaga le za kratek čas.

nosni-aspirator-diafit

  • Čiščenje z ustnim nosnim aspiratorjem

Ko sem gnezdila pri prvorojencu sem si kupila to varianto in kmalu po rojstvu ugotovila da je neuporabna, sploh pa neprijetna tudi zame. Okus ki mi ga je v ustih pustil ta aspirator je bil medicinsko ogaben in me je silil na bruhanje. Poleg tega je bil postopek čiščenja čisto predolg za potrpljenje majhnega dojenčka. Timon se je drl kot mala sraka še preden sva uspela potegniti ven majhen del zamašenega noska. Kmalu sem ga menjala z aspiratorjem za sesalec in ga vrgla proč.

chicco-aspirator-physioclean-s-cevko