Anina kuhinja

Kaj je mastitis, vzroki zanj in posledice

Kaj je mastitis, vzroki zanj in posledice

Že nekaj časa sem si želela napisati nekaj objav o mastitisu. Sama sem ga namreč prebolela dvakrat in lahko rečem, da sta se med sabo močno razlikovala.

Začela bom z objavo z nekaj osnovnimi informacijami o mastitisu, potem pa bo sledila še objava o mojih izkušnjah z njim.

Za vse, ki ne veste kaj to je. Mastitis je pravzaprav vnetje dojk, ki nastane zaradi zastoja mleka pri doječi mamici. Razlogov, ki vodijo do njega je več, toda večinoma se mastitis pojavi kot posledica teh štirih razlogov.

1. Neudobni nedrčki in oblačila: 

Med dojenjem vam priporočam udobne nedrčke, brez kosti, čimbolj mehke, s čimmanj šivi in če se le da 100% bombažne, da koža lahko diha. Nedrček vam mora biti zelo udoben in vas nikjer ne sme tiščati. Kakšni push up nedrčki nikakor ne pridejo v upoštev. Oblačila vas prav tako ne smejo vezati in tiščati. V času dojenja je bistveno udobje.

2. Prepolne dojke in neredno praznjenje le teh:

Na začetku večino mamic pričaka naval mleka in zato se mastitis največkrat pojavi ravno v začetnih tednih. Malček večinoma ni sposoben popiti vse te velike količine in zato dojke ostanejo prepolne in mleko zastaja v njih. V tem primeru si v tistem času pomagajte s pumpico in si dojke spraznite. Pazite da dojke niso prenapete, saj lahko v trenutku pride do mastitisa. Če pumpice nimate, si z masažo prstov stiskajte mleko iz dojk.

3. Stres in utrujenost:

Prvi meseci po rojstvu otroka so naporni in vsaka mama se sooča z utrujenostjo. Zato naj vam ne bo nerodno za pomoč prositi starše ali partnerja.

4. Kreme za bradavice in nečistoča

Poskrbite, da so vaše bradavice čiste in suhe. Uporabljajte bombažne/pralne blazinice in jih redno menjajte. Kreme nanašajte na očiščeno kožo.

 

Kljub pazljivosti pa nas je veliko mamic, ki nas mastitis pač res rad obišče in prav zanimivo je da je vsak drugačen. Sama sem prebolela dva in med sabo sta bila kot dan in noč.

Če ste v dilemi ali imate mastitis ali ne. Znaki mastitisa so naslednji:

– povišana telesna temperatura, mrzlica

-boleča dojka, ki je na prizadetem mestu močno razbolela in pordela. Na otip je tam lahko topla ali celo vroča. Na prizadetem mestu lahko zatipade otrdlino.

– splošno slabo počutje

To nisem jaz. Ampak na sliki se zelo lepo vidi kako pordi prizadeto mesto na dojki. Za vse, ki niste prepričane.
To nisem jaz. 🙂 Ampak na sliki se zelo lepo vidi kako pordi prizadeto mesto na dojki. Za vse, ki niste prepričane.

Če opazite te znake, se takoj odpravite k zdravniku. Ta vam bo predpisal antibiotike (brez njih pri mastitisu ne bo šlo), ki bodo prijeli v dveh dneh. Antibiotiki niso problematični kar se tiče dojenja in tako med mastitisom lahko pridno dojite naprej.

Kljub vsemu napisanemu pa bi želela poudariti še nekaj. Pomembno je, da ugotovite zakaj ste zbolele za mastitisom. Ta se strašno rad ponavlja, saj mamice ne odpravijo vzroka. Zato, najdite vzrok in ga, če se le da odpravite.

O moji izkušnji pa v naslednji objavi. 🙂