Anina kuhinja

Drugi pregled za nosečniški diabetes

Drugi pregled za nosečniški diabetes

Včeraj me je čakal drugi pregled pri diabetologu. Priznam, da sem bila malo nervozna, čeprav so se mi zdele moje meritve skozi mesec vredu. Vrednost merjenega sladkorja sem presegla dvakrat in še to ne za veliko. Je pa res da sem si sladkor merila le 1-2x na dan. To pomeni, da je lahko bil povišan takrat, ko ga nisem merila.

Kakorkoli, pri pregledu zmerijo trenutni sladkor in povprečni sladkor za en mesec. Moja povprečna mesečna meritev na prvem pregledu je bila 4,9 na drugem pa kar 5,3. Priznam, da se nisem strogo držala diete. Jedla sem tako kot prej, s tem da sem se odpovedala čokoladam, piškotom in vsej kupljeni sladkariji. Kar sem pekla za moje projekte in delo, sem pojedla čimmanj,  in vso belo moko sem zamenjala za pirino ali črno. Priznam, da sem vseeno pojedla veliko sadja, ker ga preprosto obožujem in po njem se si večkrat merila sladkor pa je bil v mejah normale.

Diabetolog mi je povedal da je 5,3 vredu, povprečni mesečni sladkor ne sme presegati 6, toda kljub temu ni bil pretirano zadovoljen, da mi je povprečen sladkor v enem mesecu zrasel za 0,4. Tako sem moram po novem špikati 2-3x na dan.

V ozadju sem malo upala, da si bom lahko prosto privoščila sladoled in sadje vsaj na dopustu, na katerega se odpravljamo čez dober teden. Zdaj vem da to ne bo šlo. :/ Malce sem razočarana, saj mi je poleg vseh nosečniških nevšečnosti vedno ostalo vsaj nekaj in to je bilo dejstvo, da sem se pri hrani lahko ta čas bolj sprostila. Tokrat pa prve 4-5 mesecev nisem imela apetita zaradi slabosti, potem sem se mesec dni res sprostila, zdaj pa se obremenjujem za vsako stvar, ki jo pojem zaradi merjenja sladkorja.

Moja razvada je bila, da sem se vedno najedla poletnega sadja. Komaj sem čakala češnje, breskve, lubenico, slive… Zdaj pa priznam, da bi imela slabo vest, če bi se sadja najedla.

Vsekakor pa ne smem teh vrednosti vzeti na lahko. Čaka me še devet tednov, in za mojega drobižka se bom potrudila da jem čimbolj v skladu z dieto. Seveda me potem čaka odpovedovanje določeni hrani zaradi dojenja, ampak se tolažim da so vse te odpovedi začasne. Priznam, da se brez težav odpovem marsičemu, toda pri hrani ki jo res obožujem imam resne težave. 🙂

Zdaj sem vam pojamrala, in se počutim malce bolje. 🙂 Pošiljam sočuten objemček vsem sonosečkam, ki se prav tako ubadajo s to smotano nosečniško sladkorno. <3

Pošiljam vam topel pozdravček,
vaša Ana