Anina kuhinja

Bakterije, kandida, Ciklosporin, nega atopijske kože

Bakterije, kandida, Ciklosporin, nega atopijske kože

Skoraj dva meseca sta že minila, odkar mi je končno počil film glede Timonovih vnetih rokic in stopal. Odkar smo začeli s Ciklosporinom leto nazaj, so se na njegovih dlaneh začeli ponavljati čudni izpuščaji. Najprej sem zares mislila, da so bili atopijski, po nekaj mesecih ugotovila da zagotovo niso, saj je koža kar sama pokala in se odebeljevala, dobivala majhne mehurčke… Kmalu smo ugotovili, da se je na rokice naselila resistentna bakterija Stafilokok Auerius. Kljub antibiotikom, ki smo jih jemali skoraj dva meseca nismo naredili nič in stanje se je začelo pojavljati še na stopalih. Vsi domači okrog njega smo gotovo dobili to bakterijo in smo bili ok, ker smo imeli normalne imunske sisteme, njemu pa je ta bakterija razžirala kožo. Imela sem močan občutek, da so ta vnetja povezana s Ciklosporinom, ki mu je bremzal njegov imunski sistem zaradi alergij. Alergolog je na vsak način trdil, da te povezave ni, in žal mi je da nisem že prej poslušala sebe.

Ko je malčku razžrlo vso kožo okrog nohtkov, mi je počil film in sem na silo zahtevala prenehanje zdravljenja s Ciklosporinom in iskala drugo mnenje/pomoč pri specialistih. Našla sem dr. Dragoševo, ki je naša rešiteljica, saj je edina, ki je naše stanje vzela resno. Tudi ona je potrdila moje sume glede povezave vnetij/bakterij z jemanjem Ciklosporina. Timona je hospitalizirala in ga začela tretirati kot svež list. Naredila je vse preiskave. Te so potrdile prisotnost bakterij. Na prisotnost glivic je bil test negativen, toda z njenimi dolgoletnimi izkušnjami je bila prepričana, da so se mu poleg bakterije na kožo naselile tudi glivice/kandida. Začeli smo s terapijo mazanja z Lotridermom, ki je protiglivično/protivnetno mazilo in prijelo je. Zares je prijelo.

Na njegova vnetja prej ni delovalo nobeno protivnetno mazilo (ne Garaymicin, ne Fucidin) in noben kortikosteroid. Vse kreme so mu stanje samo poslabšale. Ampak Lotriderm je končno njegove rokice in stopala spravil nazaj. Tako nazaj, da so bile lepe. Čisto lepe.

Vmes, ko smo se borili z vnetji na rokicah in stopalih, pa je iz njegovega sistema odhajal vpliv Ciklosporina. In priznam, da me je nežno skrbelo kakšno bo stanje brez njega. Preden smo šli na to zdravilo, je bilo stanje na njegovi koži zares nevzdržno.Tako sem črpala vse trike in nasvete sester in zdravnice za nego kože nagnjene k koprivnici in atopijskim izpuščajem. To je tudi razlog, da pišem ta članek. Vse kar sem izvedela pišem za vse starše tukaj – upam, da komu kakšna informacija pride prav.

Torej poleg Lotriderma imamo sedaj tudi točno predpisano terapijo nege. Ta vsebuje vitaminsko kremo za okrog oči in ust, kjer se mu najraje delajo angiodemi (suha, pordela koža, malce otečena) in so se mu začeli spet bolj intenzivno delati po prenehanju jemanja zdravila Ciklosporin. Pred ciklom, so mi vedno predpisovali nežen kortiko, ampak po obrazu sem ga s tako težavo/zadržkom namazala. Ne bom rekla, da mu vitaminska krema popolnoma odpravi angiodeme, ampak mu jih pa bistveno izboljša in z njo jih uspešno blažimo že skoraj dva meseca.

Po telesu ga mažemo zjutraj s cinkovim hladilnim mazilom, ki mu izjemno paše, in naredi filter pred zunanjimi vplivi. Preden gre ven ga na tanko ponovno vedno namažem s cinkovim mazilom po obrazu in na obrazu ima bistveno manj izpuščajev kot, če na kremo pozabim, saj cink res naredi dober filter. Zvečer ga namažem z navadnim hladilnim mazilom. Trenutno za njegove atopijske izpuščaje, ki se pojavijo uporabljamo le Protopic in zaenkrat z njim dovolj uspešno bremzamo, da ne potrebujemo nič drugega. Za ponoči, srbečico ustavljamo z obkladki in povoji okrog sklepov, kjer se mu delajo izpuščaji. Lahko rečem, da malo slabše spimo kot smo prej na Ciklosporinu, ampak zaenkrat je vse vzdržno in sprejemljivo.

Dvakrat tedensko mu pripravim kopel v Octanisanu, drugače pa mu vsak dan z La Roche Posay Lipikar Syndet umijem telo. Dam ga malo na krpico, jo spenim in ga namilim. Tako so delale tudi sestre na dermatološki in najprej me je kar stisnilo, ko sem videla da ga bodo namilile. Zihr sem bila, da mu to tekoče milo ne bo pasalo, ker on odreagira na vse. Pa so me potolažile, da vse otroke tam umivajo z njim in da ga vsi dobro prenesejo. In res, tudi našemu Timonu paše. Z njim mu zdaj umijem tudi lase.

Za pranje oblačil pa še vedno uporabljam razkužilo Sanytol, ki pobije glivice in bakterije. Več o njem sem pisala tukaj.

Na njegovih rokicah in stopalih se koža v intervalih občasno začne poslabševati. Dermatologinja je rekla, da se bo koža lahko spravljala k sebi še slabo leto, saj je bila toliko časa poškodovana/napadena. Tako za zunaj še vedno nosimo rokavičke, bolj kot zaščito njegove kože pred zunanjimi vplivi. Notri pa že nekaj tednov prakticiramo skoraj brez.

Z Lotridermom mu poškodovani del dlani in stopal, mažem le čez vikend, ko se čez cel teden stanje počasi poslabšuje in v dveh/treh dneh ustavim vse. Imam izjemno dober občutek, da smo končno brez močnega zdravila kot je Ciklosporin in na neki normalni/vzdržni poti proti letom, ko bo mali te alergije in vnetja pustil za sabo.

Vse ostale objave v zvezi z našim stanjem in zdravilom Ciklosporin si lahko preberete tukaj.