Anina kuhinja

Ali otroški probiotiki zares delujejo?

Ali otroški probiotiki zares delujejo?

Že nekaj časa sem razmišljala, da bi kupila probiotike za Timona. Priporočili so mi jih že v Ljubljani na alergološki kliniki, na naših zadnjih testiranjih, ki so poleg že potrjene alergije na mucka in pršico dodale na naš spisek še alergijo na kužke.

Vendar smo se najprej odločili za neko alternativno zdravljenje, potem pa smo preiskusili še bioresonanco (o kateri bom pisala ob drugi priložnosti). Nismo želeli preizkusiti vsega na en mah, saj bi tako težko ocenili kaj dejansko pomaga njegovi situaciji. Njegove alergije se namreč izrazito izražajo v obliki atopijskih izpuščajev na koži, ki ga zelo srbijo. Tako kljub njegovim trem letom še vedno slabo spimo, saj se ponoči nemalokrat zbujamo zaradi srbečice.

Vedela sem, da mu probiotiki lahko samo pomagajo, saj temeljijo na tem, da izboljšajo črevesno floro in s tem tudi stanje na koži. Odločila sem se za otroške probiotike Viridian, saj sem o njih že veliko slišala. Všeč mi je, ker so v obliki prahu, ki se ob dodatku mlačne vode lepo stopi. Vodo tudi osladka, kar je običajno otrokom všeč. Ker pa je Timon navajen izrecno samo na pitje vode, sem bila skeptična kako ga bom prepričala, da vsak dan spije sladkano vodo. Mogoče zveni smešno, ampak zelo redko sploh želi piti sok, oziroma zanj to ni tekočina ampak sladica. Skoraj nikoli ne pijemo sirupov (zdravil), saj se jim v velikem loku ogibamo zaradi dodanih barvil in arom, ki se na koncu pri nas pokažejo kot izpuščaji na koži.

Za nakup sem se odločila v spletni trgovini Zdrav obrok, kjer sem naročila že lepo količino sestavin, ki jih drugje težko najdem in ob naročanju sem z gospodično udarila dolgo debato o uporabi probiotikov. Všeč mi je bilo, ker je izdelek dobro poznala in mi ga je tako lahko predstavila, sploh pa mi je dala odlično idejo, kako malega prepričati, da probiotik vsak dan zaužije. Sama namreč tudi svoji hčerki dnevno ponuja isti probiotik in menda ga zmešata kar v kozarčku za “štamprle” in prav ta način deluje tudi pri nas. Seveda ga zmešam z majhno količino vode, da ne rabi spiti dcl vode ampak ga zaužije že v dveh ali treh požirkih.

IMG_1514

Trenutno Timon probiotik pije vsako jutro, preden gre v varstvo, že več kot tri tedne. Pravijo, da naj bi do izboljšanja prišlo že po dveh tednih rednega uživanja probiotikov. Z zagotovostjo lahko rečem, da je, po treh tednih uživanja, njegovih izpuščajev manj (ne veliko, ampak manj – kar je več kot po vseh drugih načinih zdravljenja). Opažam tudi, da lahko njegovo kožo bistveno hitreje (recimo še enkrat hitreje) spravim v dobro stanje. Zdaj ga s kortiko kremo namažem le enkrat, pa je naslednji dan dober (seveda po skoraj treh letih atopijskega dermatitisa in opravljeni šoli atopijskega dermatitisa vem, kdaj je primerno mazanje s takšnimi kremami). Prej sem ga ponavadi mazala dvakrat v razmaku treh dni. Vsekakor bova s probiotiki nadaljevala in odločila sem se, da jih pričnem uživati tudi sama – tako bodo preko dojenja prišli tudi do Liama. Zaenkrat jih jem slab teden in spišem mojo izkušnjo čez nekaj tednov, ko bom že videla, če so na naju kaj vplivali. No, vsekakor lahko naredijo le dobro.

Več strokovnih informacij o probiotiku pa najdete tukaj, sama sem želela spisati le našo izkušnjo z njimi.

Če jih imate, bom zelo vesela vaših izkušenj s probiotiki v komentarjih. 🙂

P.S.: Vse moje drage bralke in bralce v spletni trgovini Zdrav obrok čaka popust v vrednosti 10%. Za popust pri nakupu uporabite kodo aninakuhinja. 😉