Anina kuhinja

Nosečniški kilogrami

Nosečniški kilogrami

Nočna mora vsake nosečnice so seveda kilogrami. Oh, ti kilogrami. Sama sem izredno majhna, merim le 155 cm (dodala sem dva cm, da je bolj lepa številka 😉 ) in na mojem telesu se prav vsak kilogramček lepo pozna. Ni ga kilograma, ki bi se skril. Ne, ne, vsi se radi razbohotijo na mojih nogah in na mojih rokah. Božansko, vam pravim. 🙂

Torej, strah pred nosečniškimi kilogrami je bil v mojem primeru velik. Nisem si predstavljala, kako bi moje telo preneslo kakšnih 20 kilogramov in tako sem si že na začetku naredila mejo (pametno, ha 😉 ). Več kot deset kilogramov si nisem mislila dopustiti. Sama imam namreč nad svojo težo rada nadzor in redno pazim, da ne niha preveč.

S pridobivanjem teže sem začela popolno. Na začetku sem dva kilograma izgubila zaradi slabosti. Spomnim se, da sem bila prepričana, da še deset kilogramov plusa ne bom dosegla. (hahaha) Potem pa sem lepo zvesto začela pridobivati kilogramčke. Vse v idealnih mejah. Do 30.tedna sem jih pridobila 8. Popolno kajne? Čakalo me je le še deset tednov. Oh, to sploh ne bo problem. Imam še dva na zalogi, preden pridem do številke deset. No, iskreno že takrat sem si zvišala mejo na 12 kilogramov. 🙂

Potem pa se je prava rast kilogramov začela. Vsakič ko sem prišla na pregled me je zadela kap. Kljub temu, da sem vsakič sproti razmišljala kako naj se oblečem, da bom na sebi imela čim manj oblačil. – Vsak gram šteje. :))

No, naj vam povem, na koncu sem imela 17 kilogramov več od moje začetne teže. In tudi malo me ni sram to povedati.

Sama vem, da nisem jedla nič več kot običajno. Moje telo si je delalo zaloge hrane in vode, za porod in obdobje po porodu – dojenje, in to je popolnoma naravno.

Zato drage nosečnice, ne obremenjujte se s kilogrami med nosečnostjo. Seveda s hrano ne pretiravajte. Jejte, ko ste lačne in ne za tolažbo ali iz dolgčasa. Če kljub vašemu normalnemu prehranjevanju kilogrami rastejo, brez skrbi, vsi bodo šli stran, ko bo za to čas.

Sama sem ob samem porodu izgubila 7-8 kilogramov. V roku 14 dni sem izgubila še dodatne 4 kilograme. Tako mi jih je ostalo le še 6. Te sem z dojenjem počasi izgubljala skozi naslednje mesece in danes, 6 mesecev po porodu, mi je ostal le še dober kilogram. Tega pripisujem mojim prsim, ki so za dve številke večje. 😉 Kakorkoli, tudi ta bo šel. In naj povem, da se za izgubo teh kilogramov nisem odpovedala nobeni hrani. Pravzaprav odkar dojim, pojem več, kot sem pojedla med nosečnostjo, pa so kilogrami vseeno lepo šli stran. Zato drage moje, uživajte v nosečnosti in se ji prepustite. To je edini čas, ko boste z veseljem poudarile svoj lep velik trebušček, potem pa ga boste spet do konca življenja “vlekle notr”. 😉

Komentarji

  1. Čudovito napisano, Ana! Jaz sem bila med nosečnostjo tako ponosna na svoj trebušček in sem ga tako rada nosila 🙂 Za kilograme se nisem sekirala, sem se pa zredila za 12 kg in čisto vse je šlo dol (imam še kakšen kg ali dva manj kot pred nsoečnostjo). Dojim polno že pet mesecev in jem več kot med nsoečnostjo, dojenje me naredi zelooo lačno 🙂 Pijem pa veliko vode.

    1. Maja, tudi sama pri sebi opažam, da sem zaradi dojenja večkrat lačna. Zdaj ko imava uvedena že skoraj dva obroka goste hrane, pa ponovno opažam malo manj lakote. Zanimivo kako telo zna povedati, koliko potrebuje. 🙂

      Sem vesela, da obstajajo tudi punce, ki se s kilogrami ne obremenjujejo. 🙂 Dobro zate! 😉

  2. Jaz sem imela pa takoooo majhen trebušček, da večina ljudi sploh ni vedelo, da sem noseča. Zredila sem se nekje za 10 kil in ko sem rodila, sem bila spet nazaj na svojih kilah, če ne celo manj. Jaz sem namreč v nosečnosti zelo malo jedla (premalo), ker je mala zavzela zelo čuden položaj v trebuhu in mi je vse tiščalo v želodec, tako da sem malo pojedla in sem že kar bla sita. Bruhala drugače nisem niti enkrat in s slabostjo nisem imela težav.
    No, sem se pa zato PO porodu zredila, ker se mi je pojavila volčja lakota. S tem da nisem dojila, ker nama nikakor ni steklo, za kar mi je še danes žal :-(. Tako da se še vedno, 2 leto po porodu, borim z odvečnimi kilogrami. Ok no, saj je samo ene 8 kilc, ampak je hudičevo težko :-).

    1. Ujoj Lidija, to pa najbrž niti malo ni bilo prijetno. Ni fletno imeti majhen trebuh, če ja takšna situacija kot pri tebi in ni fletno imeti prevelikega (v mojem primeru). Sama na koncu niti 15 minut nisem mogla biti na nogah. So mi kar mišice pod trebuhom popuščale, tako je bil težek.

      Glede kilogramčkov se pa ne sekiraj. Kakšen odveč tudi mora biti. Ko enkrat ženska prestane nosečnost in ustvari novo življenje, si telo zasluži malce več spoštovanja. Pa četudi s kakšnim kilogramčkom več. 😉 Jaz sem prepričana, da ti lepo pristojijo. 😉

  3. Jaz sem se pri vsaki nosečnosti zredila manj, a sem se vseeno vsakič težje znebila teh presnetih kilc.
    In vedno enako kot pri tebi. Do 30 tedna cisto po malo. Potem pa tudi po kilo več na teden.
    Prvič za 25 kg a je bila res vse voda in mi je že kak mesec po porodu ostalo le še 4kg. Na manj kot 2+ nisem več prišla. Po drugem +18 in spet 2 novi ostali, pri tretjem +16. No tokrat sem ze na 0. Ampak vedni z polnim dojenjem, tekom in zdravim prehranjevanjem.
    Ocitno je moje trlo res šparovno. 🙂

    1. Anita, tista zadnja dva meseca sta najhujša. Jaz bi lahko stala pred ogledalom in spremljala kako sem se redila. Tako hitro je šlo, hehe. 😉
      Ti pa lahko samo čestitam, da si bila tako pridna – na svet spravila tri nova bitjeca in poleg vsega vrveža, ki ga te mali zakladki prinesejo, spravila še svoje telo na takšno zdravo raven.
      Upam, da tudi meni po vseh otrocih uspe, tako kot je tebi. 🙂

Komentarja ni mogoče oddati.