AKCIJA! Pri nakupu dveh ali več kuharskih knjig ali priročnikov, prejmete kuharico Anina kuhinja: Zdravo in uravnoteženo GRATIS. Akcija velja le za fizično obliko knjig ter do 24.3.2024 oziroma do razprodaje zalog.

Anina kuhinja

Škotski scones / pogačice z rozinami

Res se nočem hvaliti, ampak pogačice, ki so uspele po tem receptu so daleč boljše od tistih, ki sva jih probala na Škotskem.  Tako da, nujno preizkusite ta recept, saj vam lahko zagotovim, da se boste popolnoma zaljubili vanje. 😉

Za 11 pogačic.

Čas priprave: 30 minut

Sestavine:

– 220 g moke + 4 žlice moke
– 15 g pecilnega praška
– 50 g sladkorja
– 1/8 čajne žličke soli
– 70 g masla
– 100 g rozin
– 120 ml mleka
– 60 g kisle smetane
– 1 jajce + 1 žlica mleka

Opis priprave:

Moko in pecilni prašek presejemo.

Stresemo ju v multipraktik. (vse stvari lahko gnetemo tudi na roke, vendar moramo čimbolj hiteti, da se maslo preveč ne stopi od toplote naših rok) Dodamo sladkor in sol, ter hladno maslo.

Vse skupaj na hitro zmiksamo, da dobimo zmes z majhnimi zrni masla.

Sestavine preložimo v posodo in jim vmešamo rozine.

Posebej  zmešamo skupaj mleko in kislo smetano.

Mokre sestavine vmešamo v suhe.

Vse skupaj stresemo na delovno površino in na hitro zgnetemo. (testo ne smete preveč gnesti) Po potrebi si potresemo še malo moke, če se testo pretirano prijema.

Pripravimo si pekač obložen s peki papirjem. Od testa trgamo koščke in jih oblikujemo v krogce, ki naj bodo čimbolj enako veliki.

Nepečene pogačice nato pustimo počivati deset minut. Med tem pospravimo kuhinjo, ki je zagotovo vsa umazana. 😉 Prav tako dobro stepemo jajce z žlico mleka.

Po desetih minutah pogačice premažemo z jajčno mešanico

 

in jih položimo v segreto pečico na 200 stopinj, za 12-15 minut,

oziroma dokler vrhi pogačic ne postanejo lepo zlato rjavi.

Pogačice se tradicionalno jejo skupaj z maslom in marmelado ali pa ob čaju.

Vesele praznike 🙂

Komentarji

  1. OOO ena izmed STALNIH-TO-DO-KLASIK pri meni. Delam redno. Zakaj? Ker so preprosti, lahko jih delaš na 1000 in 1 način, so poceni, narediš jih 1,2,3, so večno dobrodošli ob čaju, katerega pravi KOHOLIK sem (ČAJOHOLIK :D), ter veliki šalci BELE KAVE, pa tudi prijateljem teknejo.
    Z domačo marmeljad ali domačim čoko namazom, pa so MMM ULALA

    Anonimni: Komot se da. Tudi brez jajc in

Komentarja ni mogoče oddati.