Anina kuhinja

Testiram naravna čistila primerna za alergike/atopijski dermatitis

Testiram naravna čistila primerna za alergike/atopijski dermatitis

Že leta se izogibam čistil. Odkar je Timon razvil resne težave s kožo/atopijski dermatitis kot rezultat alergij (več člankov o tem tukaj), mu vsaka stvar nagaja in kmalu sem ugotovila, da so največji povzročitelji težav s kožo (poleg dejanski alergenov) prav detergenti, čistila, mila, osvežilci zraka

Pred tem sem gledala le na dejstvo, da je čistilo lepo dišalo in je bilo močno, da je lahko dobro očistilo kar sem si želela. Zdaj gledam kaj vsebuje, da je čimbolj blago in da nima vonja. Moj pogled na čistila se je spremenil za 100% in kjer se le da, uporabljam čisto naravna.

V shrambi imam zmešano mešanico 1/3 alkoholnega kisa in 2/3 vode in s to čistim vse kar se mi zdi problematično glede Timona. Torej banjo, kjer se kopa, tla kjer se dostikrat igra z golo kožo, brišem površine kot je njegova posteljica in igrače. Kis namreč še fino razkuži in resda smrdi nekaj časa, ampak vonj hitro izgine, sploh če po čiščenju fino prezračiš stanovanje. Ta mešanica preverjeno deluje in ne poznam nobenega alergika, ki bi mu povzročala težave. Seveda tudi tej mešanici lahko dodaš kakšno eterično olje da lepše diši, ampak mi imamo z njimi slabe izkušnje. Naš Timon je alergik na pelode in trave in mislim, da je tu razlog da mu eterična olja dostikrat ne pašejo. Pa zares ne pogrešam tega, da stanovanje diši po neki specifični rastlini ali čem. V ta namen večkrat kaj skuham, ali pa se znajdem in na štedilnik dodam 1 liter vode + palčko cimeta in jo 1 uro kuham na nizki temperaturi. Po tem diši kot bi bili v pekarni. 😀

Nastopi težava pri čiščenju stekla, kuhinjskih ploščic, omar ali lijakov, kjer si včasih zaželim kaj bolj konkretnega. Pa seveda neizogibno – čistilo za roke in posode in oblačil. Ja, ljudje, ki imajo otroke z resnimi težavami s kožo vedo, da vsaka mala malenkost lahko naredi velike posledice na koži. V ta namen in namen, da predstavim neke kvalitetne možnosti staršem, ki so v istem “zosu” kot sama, sem se odločila da preizkusim nekaj izdelkov. Seveda naj poudarim, da če izdelki pašejo nam, ni nujno da bodo vašemu otroku. Tukaj je vedno nekaj tveganja. Naj pa dodam še to, da sem sama dobro preštudirala same izdelke, preden sem se odločila da jih stestiram.

Zaenkrat sem začela z nekaj izdelki znamke Ecos. Vzela sem 1 embalažo tega močnega čistila (tukaj) s katerim zares hudo lahko očistiš pečico in ploščo, saj je namenjen trdovratnim in mastnim madežom – preverjeno deluje. Od punc v trgovinici Okay, sem izvedela, da ga lahko zredčim in si naredim univerzalno čistilo, kot je ta tukaj. Seveda kot prava gorenjka sem njun nasvet upoštevala. 🙂 S tem sem tudi poskrbela, da je za univerzalno čistilo res majhen odmerek. Zmešala sem 10 ml tega čistila in en liter vode. S tem zdaj čistim steklo in površine ki rabijo malce več čistila, da so čiste – recimo kuhinjske ploščice nad štedilnikom in kuhinjske omare, ki imajo od kuhanja dostikrat močne trdovratne madeže.

Na vrsti sta še prašek za pralni in pomivalni stroj in milo za roke. Ko pridno stestiram in če se vredu obnese, seveda javim. 😉 Če se boste testiranja lotili tudi vi, predlagam da testirate nekaj tednov en izdelek in potem novega. Tako boste vedeli kateri izdelek otroku ne paše.

Bom pa vesela vaših preizkušenih predlogov v komentarjih. Gotovo bodo meni in še komu prišli prav. <3