Sestavine:
- Sestavine za kremo:
- 5 večjih svežih jajc
- 1 kg mascrapone sira
- 100 gramov sladkorja v prahu in ščepec soli
- 100 gramov bele čokolade
- 1 vanilijev strok
- Ostale sestavine:
- 300-400 gramov savojskih piškotov (baby piškotov)
- 100 gramov bele čokolade
- 3 žlice sončničnega olja
- 200 ml ohlajene kave
- 200 ml mleka
- 2-3 žlice grenkega kakava v prahu
- sveže češnje (ali jagode, maline, borovnice) – sadje lahko tudi izključite
Postopek:
Natisni- Celotno količino bele čokolade stopimo na najnižji temperaturi v posodi nad paro. Ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjakom dodamo sladkor v prahu, semena vanilijevega stroka in stepamo dobrih 10 minut, da zmes postane svetla in se podvoji.
- Nato dodamo mascarpone sir in polovico stopljene bele čokolade in ju z električnim mešalnikom vmešamo v rumenjake. Beljake stepemo v sneg in jim med mešanjem dodamo ščepec soli. Sneg nato počasi vmešamo v mascarpone kremo.
- Ohlajeno kavo zmešamo z mlekom. V preostalo belo čokolado vmešamo olje. Pripravimo pekač/servirno posodo. V kavo potopimo vsak piškot posebej in na pekaču naredimo sloj namočenih piškotov. Čez piškote lahko dodamo sloj razkoščičenih češenj (ali pa ta korak preskočimo) jih prelijemo s polovico preostale stopljene bele čokolade, ter premažemo s polovico nadeva.
- Postopek s piškoti, češnjami, čokolado in kremo ponovimo in po vrhu potresemo grenek kakav v prahu. Tiramisu okrasimo s češnjami in ga za vsaj 3-4 ure ali čez noč položimo v hladilnik.