Sestavine:
150 gramov brezglutenskih Schaer piškotov Marie + za okras (lahko uporabite tudi navadne kekse z glutenom)
3 žlice masla
5 žlic breskvinega ali jagodnega džema
8-10 breskvinih polovičk + 4-5 polovičk za okras
250 gramov mascarpone sira sobne temperature
800 ml sladke smetane
4 lističi želatine
4-6 žlic sladkorja v prahu (po okusu)
2 limoni
1 žlica vanilijevega sladkorja
Postopek:
NatisniPiškote zmeljemo do finega skupaj z maslom.
Na servirni pladenj dodamo obod tortnega pekača. Obod namažemo z maslom in oblečemo v papir za peko. Na servirni pladenj z obodom stresemo piškote in jih pritisnemo ob dno. Džem segrejemo do tekočega v manjši posodi in prelijemo piškote. Čez džem dodamo polovico razrezanih breskev na manjše koščke.
Želatino namočimo v hladno vodo.
Sir, smetano, limonin sok in lupinico dveh limon, sladkor, vanilijev sladkor premešamo do finega – po okusu dodamo še več sladkorja. Želatino ožamemo in v kozici na nizki temperaturi stopimo do tekočega.
Hitro in kvalitetno jo vmešamo v smatenov nadev in ga polovico prelijemo čez breskve. Dodamo preostale breskve in preostali nadev prelijemo čez njih.
Torto položimo v hladilnik za vsaj 3-4 ure da se nadev strdi. Najbolje čez noč.
Piškote za okras do zlate barve popečemo na maslu. Breskve za okras zrežemo na tanjke koščke in jih razporedimo po torti kot jih vidite na sliki. Ob breskve potresemo zapečene piškote.
Smetanova limonina torta z breskvami in piškotnim dnom, brez peke je super osvežilna preprosta torta, ki je popolna za pripravo v vročih dneh saj zanjo ne potrebujete segrevati pečice. Pripravite jo brez peke.
Recept je pripravljen z brezglutenskimi Schaer piškoti in je tako primeren za vse ki jim gluten povzroča težave. Lahko pa se seveda za neobčutljive na gluten uporabijo navadni klasični keksi.