Anina kuhinja

Pirini polnozrnati krompirjevi njoki z grškim jogurtom

Čas priprave: 15

Čas kuhanja: 5 minut

Količina: 4 osebe

Sestavine:

  • 350 gramov krompirja
  • 180-200 gramov pirine polnozrnate moke ali navadne polnozrnate moke
  • 2 zravnani žlici grškega jogurta (ali kisle smetane)
  • 1 jajce
  • 1 zravnana čajna žlička soli

Postopek:

Natisni
  1. Krompir skuhamo. Kuhanega takoj olupimo in dobro pretlačimo. Popolnoma ga ohladimo.
    Lahko uporabim tudi ohlajen pire krompir, ki vam je ostal od kosila. Ohlajen pire krompir fino premešamo z vilico, da ga razrahljamo.
  2. Jajce z vilico dobro stepemo. Vmešamo ga v pretlačen krompir. Dodamo še sol in grški jogurt, ter vsebino fino zmešamo.
  3. Vmešamo 180 gramov moke in postopoma dodajamo majhne količine moke, da dobimo testo, ki se pretirano ne prijema na prste toda je še vedno zelo mehko.
  4. Testo oblikujemo v dva večja svaljka in iz njega z namokanim nožem režemo njoke.
  5. Njoke kuhamo v vrelem ter soljenem kropu dokler ne priplavajo na površje. Takrat jih preložimo v cedilo in takoj zmešamo z omako, ter postrežemo.