Sestavine:
- 350 gramov krompirja
- 180-200 gramov pirine polnozrnate moke ali navadne polnozrnate moke
- 2 zravnani žlici grškega jogurta (ali kisle smetane)
- 1 jajce
- 1 zravnana čajna žlička soli
Postopek:
Natisni- Krompir skuhamo. Kuhanega takoj olupimo in dobro pretlačimo. Popolnoma ga ohladimo.
Lahko uporabim tudi ohlajen pire krompir, ki vam je ostal od kosila. Ohlajen pire krompir fino premešamo z vilico, da ga razrahljamo. - Jajce z vilico dobro stepemo. Vmešamo ga v pretlačen krompir. Dodamo še sol in grški jogurt, ter vsebino fino zmešamo.
- Vmešamo 180 gramov moke in postopoma dodajamo majhne količine moke, da dobimo testo, ki se pretirano ne prijema na prste toda je še vedno zelo mehko.
- Testo oblikujemo v dva večja svaljka in iz njega z namokanim nožem režemo njoke.
- Njoke kuhamo v vrelem ter soljenem kropu dokler ne priplavajo na površje. Takrat jih preložimo v cedilo in takoj zmešamo z omako, ter postrežemo.