Anina kuhinja

Pirine palačinke z vodo – brez mleka, sladkorja in maščob

Čas priprave: 5 minut

Čas kuhanja: 15 minut

Količina: 20 palačink

Sestavine:

  • 6 jajc
  • 1 liter vode (polovico lahko zamenjate z vodo z mehurčki)
  • 15  žlic bele pirine moke ali navadne moke ali polnozrnate moke ali črne moke

Opcijske sestavine:

  • 1/5 čajne žličke soli
  • 1 žlica vanilijevega sladkorja ali navadnega sladkorja ali agavinega sirupa – lahko pa sladkor tudi izključite

Postopek:

Natisni

Vse sestavine dodamo v večjo skledo in jih fino zmiksamo. Če je za vaš okus zmes preredka, ji dodamo še žlico ali dve moke. Z bolj gosto zmesjo, boste dobili bolj debele palačinke. Če pa je za vaš okus zmes pregosta ji dodate še malo vode. Bolj redka bo zmes, tanjše bodo palačinke.

Na ponev/palačinkarico dodamo žlico olja in ga s papirnato krpico razmažemo. Od tega trenutka dalje olja ne dodajamo več.

Na štedilniku segrejemo palačinkarico. Segrejemo jo na temperaturo, ki je le odtenek nižja od najvišje. (8/9) Pripravimo si dva krožnika, zajemalko in lopatico.

Zmes za palačinke zlijemo na palačinkarico in jo med zlivanjem premikamo, da se zmes enakomerno razlije.
Počakamo da zmes za palačinke zamatira, nato pa jo obrnemo, pečemo še na drugi strani nekaj trenutkov in odstranimo na krožnik.Pečeno palačinko položimo na krožnik in jo pokrijemo z drugim krožnikom, da čimdlje ohranimo toploto.

Pečene palačinke postrežemo z željenim nadevom ali namazom. Če jih ne postrežemo takoj, jih pustimo pokrite s krožnikom, da se ne osušijo.

 

 

Pirine palačinke z vodo, pripravljene torej brez mleka in maščob, so res preproste palačinke, ki so izjemno mehke in okusne kljub temu da vsebujejo le nekaj sestavin.

Polovico vode lahko zamenjate z vodo z mehurčki, ni pa bistvene razlike v končnem produktu. Mogoče imajo palačinke z vodo z mehurčki malce več luknjic.

V primeru da pripravljate palačinke za dojenčke, izključite sladkor in sol, ter raje palačinko namažite z domačo marmelado.