Anina kuhinja

Otroški preprosti sladoled brez mleka in sladkorja

Čas priprave: 3 minute

Čas kuhanja: /

Količina: 200 ml

Sestavine:

 • 1 zrela banana
 • 100 gramov drugega sadja (breskve, borovnice, češnje, …) – lahko svežega ali zamrznjenega

Postopek:

Natisni
 1. Važno je da izberete banano, ki je dovolj zrela. Sladka banana bo namreč nadomestila kakršnikoli dodatek sladkorja.
 2. Zrelo banano olupimo in narežemo na manjše koščke. Zapremo jo v plastično posodo in zamrznemo.
 3. Zamrznjeno banano z vilico malce razdrobimo in jo stresemo v multipraktik. Dodamo ji še drugo vrsto sadja, ki je lahko prav tako zamrznjena ali sveža. Če bo zamrznjena, zna multipraktik dlje časa miksati in boste na koncu dobili bolj gost sladoled.
  Če pa je sadje sveže, pa bo sladoled bolj redek in hitreje pripravljen.

 4. Zmiksan sladoled takoj postrežemo.Starejšim otrokom, ga lahko dodatno osladkamo z medom, agavinim sirupom ali javorjevim sirupom.

 5. Naš Timon je jedel že vse možne različice tega sladoleda. Sama imam neprestano zamrznjeno večjo količino narezanih zrelih banan. Vsak dan za sadno malico, ko mu je vroče, mu zamrznjeno banano zmiksam z domačim sadjem. (borovnice, marelice, maline…) Takšen sladoled zmaže kot za šalo. Na slikah lahko vidite, da ga najraje je kar sam z žličko. (potem je sicer tako umazan, da ga lahko samo še vržem v banjo 🙂 )
  Timon ga tako obožuje, sama pa imam dober občutek, saj vem da je sladoled zelo zdrav.
  Mu pa rada v primeru kislega sadja dodamo 1 žlico agavinega sirupa, ki ima zelo nevtralen sladek okus.. 🙂

Sladoled je seveda primeren tudi za odrasle. Najboljše pri njem pa je, da ga lahko jejo že dojenčki v prvem mesecu uvajanja.

Priporočam, da v začetku dojenčku pripravite le sladoled iz banane. Sčasoma lahko banani dodate sadje, ki ga otrok dobro prebavlja. Najmanj neproblematično sadje za začetke so borovnice, češnje, lubenica. Sčasoma lahko poskusite tudi z marelicami, breskvami, nektarinami …