Anina kuhinja

Nasveti za pripravo krhkega testa

Postopek:

Natisni
 1. Temperatura

  Pri pripravi krhkega testa je najbolj pomembna temperatura rok, sestavin in pripomočkov. Poskrbite tako, da bodo vsi pripomočki, sestavine in vaše roke dobro ohlajene še preden boste začeli z dejansko pripravo.

 2. Sejanje

  Moko pred uporabo vedno spustite skozi cedilo. S tem boste v testo vnesli nekaj zraka in tako bo na koncu bolj rahlo.

 3. Hitrost

  Testo zgnetite čimhitreje. S tem boste preprečili da bi se gluten sprostil in povzročil elastično testo, ki ga boste kasneje težko razvaljali. Prav tako bi takšno testo med peko postalo trše.

 4. Gnetenje

  Testo čimmanj gnetite. Važno je le, da se drži skupaj. Preveč gnetenja, lahko povzroči, da se maslo ali mast začne topiti in testo postane mastno.

 5. Hlajenje

  Preden testo oblikujete in začnete peči, ga dobro ohladite. Priporočam vsaj 30 minut, še bolje pa 1-2 uri.
  Testo dobro ovijte v platično folijo, preden ga položite v hladilnik.

 6. Ponovno hlajenje

  Ko boste ohlajeno testo zvaljali in položili v pekač, le tega ponovno postavite v hladilnik za vsaj pol ure, da se testo ohladi. Med oblikovanjem se je namreč temperatura testa spremenila. Neohlajeno testo, pa lahko med peko ‘zleze skupaj’.

 7. Valjanje

  Med valjanjem testa, poskrbite da je površina hladna in pomokana, da se testo nanjo ne bi prijelo.

 8. Hrustljavo zapečena podlaga

  Če želite hrustljavo zapečeno podlago, položite pekač na že segret pekač od pečice in ne na rešetke.

Krhko testo je bilo prvo testo, ki mi je na začetku delalo preglavice. Ko sem sčasoma osvojila nekaj najbolj pomembnih dejstev pa je priprava tega odličnega testa postala mala malica. Krhko testo je odlično za sladice in za slane jedi. Brez težav ga pripravite vnaprej in zamrznete. Toda, le pazite da ga porabite v roku 2-3 mesecev.

images1