Anina kuhinja

Nasveti za popolno kuhane testenine

Postopek:

Natisni
 1. 1. Dodajanje olja
  V vodo za kuhanje testenin nikakor ne dodajajte olja. Ta bo namreč povzročil, da bo omaka drsela stran od vaših testenin, namesto, da bi jo absorbirala. Poleg tega bodo vaše testenine postale mastne.
 2. 2. Količina vode
  Testenine vedno kuhajte v večji količini vode. Neko pravo razmerje, naj bi bilo – 3 litre vode za 250 gramov testenin. V taki količini vode bodo vaše testenine lepo plavale. Zelo pomembno pa je tudi to, da bo voda po stiku s testeninami hitro zavrela nazaj.

 3. 3. Dodajanje soli
  Voda v kateri kuhate testenine, naj bi bila tako slana kot morska voda. Zelo pomembno je, da torej vodo dobro solite, saj bodo le na ta način vaše testenine maksimalno okusne. Na tri litre vode naj bi tako dodalo žlico soli.

 4. 4. Dodajanje testenin v vrelo vodo
  Zelo pomembno je, da testenine dodate v vrelo vodo in ne samo vročo, saj se bodo le na tak način začele primerno kuhati.

 5. 5. Mešanje testenin
  Takoj, ko testenine spustite v vrelo vodo, jih premešajte. S tem boste preprečili, da se bodo sprijele skupaj ali na dno posode. Med procesom kuhanja jih prav tako nekajkrat pomešajte.

 6. 6. Čas kuhanja
  Najprej preverite čas kuhanja na embalaži. Vse testenine se namreč ne kuhajo enako dolgo, saj so ene debelejše, ene tanjše … Od napisanega časa odštejte 2 minuti. Takrat prvič poskusite testenine. Če boste testenine postregli takoj, potem jih kuhajte do stopnje al-dente, torej na zob. Če pa jih boste malce pokuhali še v omaki, jih odlijte minuto prej.

 7. 7. Shranjevanje vode
  Preden testenine odlijete, kozarček vode prihranite. Ta škrobnata voda bo lepo obogatila vašo omako in povezala sestavine.
 8. 8. Dodajanje testenin v omako
  Vedno dodajajte testnine v omako in ne obratno. Testenine torej skuhate, ko je omaka že pripravljena in jih dodate omaki, takoj ko jih odcedite.