Sestavine:
1 kg pirine moke (ali navadne, ali črne ali polnozrnate)
700 ml tople vode
2 čajni žlički soli
1 vrečka suhega kvasa
Postopek:
NatisniMoko, kvas in sol premešamo.
Vmešamo z vilico vodo, da se sestavine povežejo in pokrijemo s plastično folijo za živila. Pustimo na sobni temperaturi 12-18 ur.
Pečico segrejemo na 240 stopinj in vanjo dodamo pekač (ki ima ustrezen pokrov). Ko sta pečica in pekač segreta, v pekač zlijemo testo in pekač pokrijemo. Položimo nazaj v pečico in pečemo 30 minut.
Po tem času posodo odkrijemo in pečemo še 15 minut na 220 stopinjah. Zadnje 10 minut dodamo v pečico posodico z vodo, ali pa v primeru parne pečice vključimo najnižjo stopnjo pare.
Vroč kruh zavijemo v krpo ali postrežemo takoj.
Minutni pirin kruh brez gnetenja, je čisto preprost kruh s katerim me je spoznala moja dobra prijateljica. Priprava je nesramno enostavna in kruh vedno uspe in je odličen. Skorjica prvi dan je neverjetna. Uspe z vsemi vrstami moke. Z bolj mokrimi vrstami kot je ržena, polnozrnata pa zahteva nekih 10-15 minut daljšo peko.
Po želji mu lahko dodate tudi razna semena.
Sama sem pri peki uporabljala Boschevo parno pečico, ki je vrhunska. Več o njej si lahko preberete tukaj.