Zaradi kolektivnega dopusta bodo vsa naročila oddana med 28.6. in 14.7. v dostavo predana 15.7.2024. Hvala za razumevanje.

Anina kuhinja

Kvašeno testo – nasveti in triki

Postopek:

Natisni
 1. Sobna temperatura sestavin
  Preden začnete s pripravo kvašenega testa je pomembno da so vse sestavine sobne temperature. Torej, če želite kvašenemu testu dodati naprimer jajca ali maslo, poskrbite da ju vzamete do časa iz hladilnika. Najbolje kar večer prej.
 2. Razmerje kvasa z moko
  Več moke je, manj kvasa je potrebnega. Torej za 500 gramov moke je potrebno dodati 20 gramov kvasa, pri 1 kilogramu moke pa le še 10 gramov več, torej 30 gramov kvasa. V primeru da pečete za celo vas (malo za hec, malo zares 😉 ) in boste potrebovali 5 kg moke, bo že 50-60 gramov kvasa dovolj.

  Če boste razmerje pretirano prekoračili, boste imeli v vašem testu velike luknje. Te so večinoma dobre le v sirih in ne v kruhu ali pecivu. 😉

 3. Dodajanje sladkorja in maščobe
  Sladkor pospešuje delovanje kvasovk, vendar z njim pri sladkih kvašenih testih ne smete pretiravati. Pri količini 500 gramov moke, je 100-150 gramov sladkorja dovolj. Medtem ko maščobe lahko pri isti količini moke dodate 200 gramov. Če pripravljate listnato testo, ga lahko dodate še kakšnih dobrih 100 gramov več.
  Če boste z maščobo in sladkorjem pretiravali, bo testo težko in se zna med peko razlezti.

 4. Dodajanje jajc
  Če bomo kvašenemu testu dodali le rumenjake, bo to posledično bolj rahlo. Ob dodajanju celih jajc pa bo postalo bolj gosto.

 5. Gnetenje in vzhajanje testa
  Testo bo bolj luknjičavo, če ga med vzhajanjem enkrat ali dvakrat pregnetete. Lahko ga med vzhajanjem tudi samo dobro potisnete ob dno posode, da iztisnete ogljikov dioksid, ki je med vzhajanjem nastal.

  Testo vzhajajte v toplem prostoru, kjer ni prepiha. Nikakor pa ga ne vzhajajte na temperaturi 40-50 stopinj, saj bo vaše testo postalo suho in delovanje kvasovk se bo ustavilo.

  Redkejše testo naj vzhaja pol ure, gostejše pa eno uro. Če je testo kvalitetno, bo naraslo za vsaj še enkrat toliko.

 6. Kdaj je testo pečeno?
  Tanjše testo preverimo z zobotrebcem, ki mora ven priti čist. Debelejše testo (naprimer potica) preverimo s pletilko. Kruh preverimo tako, da nanj potrkamo. Če votlo zadoni, je pečen.

  Če pečen kruh pokrijemo z vlažno krpo, bo skorja postala mehka.