Sestavine:
- 400 gramov navadne ali pirine moke
- 250 gramov fine koruzne moke
- 4 žlice instantne polente
- 400 ml mleka
- 5 žlic masla
- 1 žlica medu
- 25 gramov svežega kvasa ali vrečka instantnega kvasa
- 1 čajna žlička soli
- 1 rumenjak + 2 žlici mleka
Postopek:
Natisni- Moki presejemo v skledo. Vmešamo jima dve žlici polente.
- Mleko segrejemo do toplega. Polovici mleka vmešamo med in kvas, drugi polovici pa dodamo 4 žlice masla. Kvas pokrijemo in ga pustimo vzhajati 5-10 minut.
- Rumenjak zmešamo z mlekom.
- Vzhajan kvas vmešamo v moke. Ko je kvas vmešan, dodamo sol in nazadnje še stopljeno/omehčano maslo v mleku. Zgnetemo testo, ki se lahko nežno še prijema na prste. Če se prijema pretirano, vgnetemo še malo koruzne moke. Testo pustimo vzhajati 30-60 minut.
- Vzhajano testo razdelimo na 8 delov. Vsak del posebej oblikujemo v bombetko in jih položimo na obložen pekač od pečice s papirjem za peko. Po vrhu jih premažemo s pripravljenim rumenjakom. Na sredini vtisnemo večjo luknjo z debelo kuhalnico ali palcem. Vtisnemo jo vse do dna. V luknjo položimo majhen košček masla, nato pa bombetke potresemo s preostalo polento.
- Pečemo jih v segreti pečici na 200 stopinj približno 25 minut.
Recept spada v zgodbo ideje za nedeljsko kosilo, ki jo najdete tukaj.