Anina kuhinja

Koruzne mlečne bombetke z luknjo

Čas priprave: 20

Čas kuhanja: 25

Količina: 8

Sestavine:

  • 400 gramov navadne ali pirine moke
  • 250 gramov fine koruzne moke
  • 4 žlice instantne polente
  • 400 ml mleka
  • 5 žlic masla
  • 1 žlica medu
  • 25 gramov svežega kvasa ali vrečka instantnega kvasa
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 rumenjak + 2 žlici mleka

Postopek:

Natisni
  1. Moki presejemo v skledo. Vmešamo jima dve žlici polente.
  2. Mleko segrejemo do toplega. Polovici mleka vmešamo med in kvas, drugi polovici pa dodamo 4 žlice masla. Kvas pokrijemo in ga pustimo vzhajati 5-10 minut.
  3. Rumenjak zmešamo z mlekom.
  4. Vzhajan kvas vmešamo v moke. Ko je kvas vmešan, dodamo sol in nazadnje še stopljeno/omehčano maslo v mleku. Zgnetemo testo, ki se lahko nežno še prijema na prste. Če se prijema pretirano, vgnetemo še malo koruzne moke. Testo pustimo vzhajati 30-60 minut.
  5. Vzhajano testo razdelimo na 8 delov. Vsak del posebej oblikujemo v bombetko in jih položimo na obložen pekač od pečice s papirjem za peko. Po vrhu jih premažemo s pripravljenim rumenjakom. Na sredini vtisnemo večjo luknjo z debelo kuhalnico ali palcem. Vtisnemo jo vse do dna. V luknjo položimo majhen košček masla, nato pa bombetke potresemo s preostalo polento.
  6. Pečemo jih v segreti pečici na 200 stopinj približno 25 minut.

Recept spada v zgodbo ideje za nedeljsko kosilo, ki jo najdete tukaj.