Sestavine:
Sestavine za kolač:
- 180 gramov masla sobne temperature
- 6 jajc
- 220 gramov sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 4 žlice mleka
- 200 gramov moke
- 1 pecilni prašek
- 200 gramov letih orehov
- 1 čajna žlička cimeta
Sestavine za nadev:
- 5 rumenjakov
- 180 gramov sladkorja
- 180 gramov masla sobne temperature
- 1 dcl močne kave
- 1 zavitek instantne želatine v prahu
Ostale sestavine:
- 100-150 gramov temne čokolade
- nekaj žlic kave
- dober ščep cimeta
- mleti orehi za okras ob robu – po želji
- 1-2 dcl mleka
Postopek:
NatisniNajprej pripravimo kolač. Maslo, sladkor, vanilijev sladkor in cimet ter rumenjake mešamo da prostornina fino naraste. Dodamo polovico moke, pecilnega praška in celotno količino mleka, ter mletih orehov. V sneg stepen iz beljakov vmešamo preostalo moko in sneg počasi vmešamo v zmes z rumenjaki.
Zmes prelijemo na dobro pomaščen pekač in položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 30 minut, nato pa temperaturo znižamo na 150 in pečemo še nadaljnih 30 minut.
Pečen kolač stresemo na podlago z zgornjim delom navzdol in ohladimo. Ohlajenega zrežemo na tretjine.
Nato pripravimo nadev. Rumenjake zmiksamo skupaj s sladkorjem da se sestavini fino povežeta in zmes naraste. Med rednim mešanjem vmešamo v zmes hladno kavo. Lonec z maso postavimo v vrelo vodo in miksamo toliko časa da precej naraste in postane kar vroče. Takrat odstavimo in malce ohladimo. Vmešamo narezano maslo in mešamo da se stopi. Nato pa vmešamo še želatino fix. Vsebino pokrijemo.
Tortni obod položimo na servirni pladenj in vanj položimo prvo plast kolača. Z žlico in mlekom ga malce namočimo in nanj zlijemo polovico kavne kreme. Čeznjo dodamo novo plast kolača in postopek ponovimo.
Torto čez noč postavimo v hladilnik, da se krema očvrsti.
Naslednji dan na pari stopimo čokolado, ji vmešamo kavo in cimet in jo premažemo čez torto. Po želji ob robovih dodamo mlete orehe.