Sestavine:
- Sestavine za podlago:
- 200 gramov polnozrnatih, brezglutenskih ali maslenih piškotov
- 50-60 gramov masla
- ščepec Kotanyi cimeta v prahu
- Sestavine za nadev:
- 800 ml navadnega jogurta
- 300 gramov pasirane fine skute
- 400 ml sladke smetane
- 2 Kotanyi vrečki Agarja – rastlinskega sredstva za želiranje (lahko ga nadomestite z 2 vrečkama Želatine Fix)
- 1 vrečka Kotanyi burbonskega vanilijevega sladkorja
- sok ene bio limone
- limonina lupinica ene bio limone
- 3-7 žlic ruma – po okusu
- 4-6 žlic sladkorja v prahu – po okusu
- 500-600 gramov svežih jagod
- 2 žlici marelične marmelade
- 2 žlici jagodne marmelade
Postopek:
Natisni- Najprej pripravimo podlago. Obod tortnega pekača premažemo z maslom in ga oblečemo v papir za peko. Postavimo ga na izbrano nosilno podlago, na kateri bomo torto servirali.
V sladko smetano stresemo Agar, dobro premešamo in vsebino zavremo. Kuhamo nekaj minut, nato pa smetano ohladimo. - Med tem pripravimo vse ostalo. Piškote fino zmiksamo s cimetom in stopljenim maslom. Maslene piškote pritisnemo ob dno pripravljenega tortnega pekača.
- Marmeladi in dve žlici limoninega soka premešamo in segrejemo na štedilniku, da se malce otekočinita. Z marmeladama premažemo piškote. Čez marmeladi potresemo dobro pest narezanih jagod.
- Jogurt, skuto, limonino lupinico, preostali limonin sok, rum, sladkor v prahu in vanilijev sladkor fino zmiksamo da dobimo enotno zmes. Po okusu dodatno sladkamo ali dodamo še malo limone. Jogurtovo zmes med rednim mešanjem vlijemo v sladko smetano z želirnim sredstvom. Nadev prelijemo čez pripravljeno piškotno podlago in torto položimo v hladilnik za vsaj 4-5 ur – najbolje kar čez noč.
- Tortni obod ohlajene strjene torte odstranimo in ob robu in po vrhu okrasimo z razpolovljenimi jagodami. Jagode ob robu povežemo z okrasnim trakom.