Anina kuhinja

Domača vanilijeva esenca

Čas priprave: 1 minuta

Čas kuhanja: 1 mesec

Količina: 100 ml

Sestavine:

  • 100 ml vodke
  • 2 vanilijeva stroka

Postopek:

Natisni

Stroka razpolovimo in položimo v stekleničko. Zalijemo ju z vodko, da sta vanjo v celoti potopljena. Če je vaša steklenička premajhna, stroke lahko razrežete.

Stekleničko nato dobro zapremo in vse skupaj hranimo vsaj en mesec v hladnem in suhem prostoru, da se vodka lepo navzame vanilije. Vsakih nekaj dni vsebino malce pretresemo. Po tem času lahko stroka odstranimo in esenco precedimo skozi gazo, da odstranimo neželena semena, ki so med tresenjem stekleničke padla iz stroka.

Če vas semena ne motijo, vsebine ni treba spuščati skozi gazo, prav tako lahko v steklenički pustite tudi stroka.

Ko del esence porabimo, stekleničko le napolnimo z novo vodko.Vsekakor pa je treba stara stroka po določenem času nadomestiti s svežima, saj vanilijevi stroki postopno izgubljajo svoj okus in aromo. Za ta namen so uporabni tudi stroki, katerih semena ste porabili pri kateri drugi sladici.

Čeprav je vodka zaradi svoje nevtralnosti najbolj pripravna za izdelavo vanilijeve esence, lahko namesto nje uporabimo tudi rum ali brandy.

Vanilijeve esence, ki jih lahko kupite v trgovinah, so včasih res priročne za uporabo, vendar so največkrat pregrešno drage in jih prodajajo v zelo majhnih količinah.Sami esenco lahko hitro in brez težav pripravite sami doma. Resda boste morali malce počakati, da se bo alkohol navzel vanilijine arome in okusa, a delovni vložek bo minimalen. Vsekakor pa vam z esenco med peko ne bo treba več varčevati, ker je boste imeli vedno na pretek.