Anina kuhinja

Češpljeva / slivova marmelada

Babica od mojega fanta ima doma največjo slivovo drevo, kar sem jih kdaj videla. In kljub temu, da to leto nisem še videla sadnega drevesa, kjer bi bilo sadežev več kot listja, se je ta sliva kar lepo približala temu.
Zaradi zgodnjega lepega vremena in potem zmrzali, se mi zdi ta je to leto bolj malo plodno in sem bila prav razočarana. To leto sva se s fantom namreč preselila na svoje in sem se že res veselila pripravljanja moje prve marmelade. Pa je potem ves domači proizvod zmrznil že spomladi. Tako, da sem bila kot otrok, ko sem en teden nazaj pri fantovi babici odkrila polno drevo zgodnjih sliv in sem si jih lahko nabrala za mojo prvo marmelado. Sicer sem slišala, da zgodnje slive niso ravno najboljše za marmelade, ker imajo preveč vode, toda meni se zdi odlična. 😉

ZAHTEVNOST: 1/5
ČAS PRIPRAVE: 1-1,5 ure

SESTAVINE na liter pokuhanih sliv:

– 700g sladkorja
– 1-2 vanilijeva sladkorja
– 1/2 čajne žličke cimeta
– 1/2 dcl ruma
– 1 vrečka želatine + 3 žlice sladkorja

OPIS PRIPRAVE:

Slive umijte in malce zarežite. Kakor veste ali pa še ne, se zgodnje slive ne pustijo ločiti od peške, zato jih boste skuhali z njimi. Tako pripravljene položite v posodo s slabim dcl vode.

Vsebino zavrite in nato na srednji do višji vročini kuhajte kakšnih 20 minut.

Ko se slive lepo razpustijo jih zlijte v cedilo za testenine (spodaj podstavite nov lonec) in jih precedite. Sama sem si pomagala s tlačilko za pire krompir. To počnite dokler v cedilu ne ostanejo le peške in lupine.

Sama obožujem lupine v marmeladi, zato sem jih z vilico pobrala iz pešk in dodala v marmelado. Le-to nato stehtamo. Na liter marmelade stresemo 700 g sladkorja. Dodamo še 2-3 vanilijeve sladkorje, 1 čajno žličko cimeta in slab dcl ruma. Vsebino zavremo.

Posebej v šalčki zmešamo želatin s sladkorjem. In sicer 1 vrečko na 1 liter marmelade. Vsaki vrečki želatina dodamo 3 žlice sladkorja. Ko marmelada zavre, ji počasi začnemo vmešavati želatin.

Ko vmešamo vsega, jo vremo še tri minute in jo nato vlijemo v kozarčke.

Pazimo, da kozarčke prej segrejemo v pečici na 50 stopinj, da bodo topli in tako preprečimo, da bodo ob stiku z zelo vročo marmelado počili.

Kozarčke nato zavijemo v odejo, da se bo marmelada počasi ohladila.

Veselo ustvarjanje! 😉