Anina kuhinja

Borovničevi kolački z ječmenovim napitkom/Sippy-jem in praženimi lešniki

Čas priprave: 15 minut

Čas kuhanja: 20 minut

Količina: 12 kolačkov

Sestavine:

  • Sestavine za kolačke:
  • 260 gramov moke
  • 1 vrečka pecilnega praška
  • 80 gramov sladkorja
  • 1,5 dcl mleka
  • 0,5 dcl sončničnega olja
  • 1 čajna žlička vanilijeve paste (ali 1 vrečka vanilijevega sladkorja)
  • 1 žlica Sippy ječmenove mešanice
  • 2 jajci
  • 12 čajnih žličk borovničeve marmelade
  • ščepec soli
  • Sestavine za kremo:
  • 1 zvrhana čajna žlička kisle smetane
  • 1 pest praženih in olupljenih lešnikov
  • 1 zvrhana žlica sladkorja
  • 2 dcl sladke smetane

Postopek:

Natisni
  1. Iz beljakov stepemo sneg. Rumenjake, vanilijev sladkor in sladkor dodamo v posodo in stepamo, da postane vse skupaj kremasto.Mleko dobro zmešamo s ječmenovo mešanico, da dobimo ječmenov napitek.

  2. V drugi manjši posodi zmešamo moko skupaj s pecilnim praškom in jo skozi cedilo presejemo v posodo, kjer smo stepali rumenjake. V isto posodo prilijemo ječmenov napitek in olje, dodamo sol in vse skupaj počasi zmešamo z električnim mešalnikom.

  3. Nazadnje počasi vmešamo še sneg.
  4. V pekač za mafine naložimo papirnate skodelice za mafine in jih nadevamo z žlico zmesi. Nato dodamo čajno žličko marmelade in zaključimo s preostalo zmesjo.

  5. Pečemo jih 18 minut v segreti pečici na 180 stopinj. Pečene takoj prestavimo iz pekača.
  6. Smetano stepemo do točke, ko se že začne čvrstiti ampak še ni popolnoma čvrsta. Takrat ji dodamo sladkor in jo stepamo do čvrstosti.
    Stepeni smetani vmešamo kislo smetano in nadev lepo razporedimo čez ohlajene kolačke. Po vrhu potresemo grobo narezane pražene lešnike.

www.sippy.si