Sestavine:
- Sestavine za biskvit:
- 600 gramov pšenične moke
- 3 čajne žličke sode bikarbone
- 1 zravnana čajna žlička pecilnega praška
- 250 gramov trsnega ali navadnega sladkorja
- 1 Kotanyi vanilijev strok
- 240 ml sončničnega ali repičnega olja
- 450 ml limoninega soka
- 250 ml vode
- 3 žlice jabolčnega kisa
- limonina lupinica dveh limon
- Sestavine za nadev:
- 700-800 gramov svežih borovnic
- 1 liter grškega jogurta
- 300 ml sladke smetane za stepanje
- 4 žlice limoninega soka
- 7 žlic trsnega ali navadnega sladkorja
- 4-7 zvrhanih žlic sladkorja v prahu
- 3 vrečke želatine v prahu, ki ne potrebuje segrevanja
- borovnice, oreščki ali na maslu praženi mleti piškoti, narezane bio limone za okras
- 250 ml stepene smetane + 3 žlice maskarpone sira + 1-2 žlici sladkorja v prahu (za okrasne bunkice okrog torte)
Postopek:
Natisni- 400 gramov borovnic skupaj z nekaj žlicami vode in 7 žlicami trsnega sladkorja kuhamo na nižji temperaturi približno 10 minut. Vsebino nato fino zmiksamo s paličnim mešalnikom in ohladimo.
- Nato se lotimo biskvita. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač dobro namastimo in po dnu obložimo s papirjem za peko.
- Moki, sodo bikarbono, pecilni prašek, rjavi sladkor in semena vanilije fino premešamo. V drugi posodi zmešamo limonin sok, vodo limonino lupinico, kis in olje.
- Mokre sestavine z lopatko fino vmešamo v suhe, da dobimo enotno zmes. Prelijemo jo v tortni pekač in malce potresemo da gredo odvečni mehurčki v zrak. Pekač položimo v segreto pečico za 25-30 minut oziroma dokler iz biskvita ne pride ven suh zobotrebec.
- Biskvit ohladimo in ga razpolovimo.
- Jogurt, borovničev džem pripravljen najprej, limonin sok in želatino fino zmešamo skupaj. Po okusu dodamo še sladkor v prahu. Zmes naj bo za malenkost bolj sladka, saj jo je potrebno zmešati še s stepeno smetano.
- Smetano stepemo do čvrstega in jo počasi vmešamo v borovničevo zmes.
- Obod pekača obložimo s papirjem za peko in ga položimo na servirni pladenj. V obod položimo spodnjo plast biskvita in ga malce navlažimo z osladkano vodo. (2 dcl vode + 1 žlica agavinega sirupa ali marelične marmelade) Čez biskvit premažemo borovničevo marmelado in potresemo sveže borovnice. Vse skupaj prelijemo z 2/3 borovničeve zmesi in pokrijemo z zgornjim delom biskvita.
- Tudi zgornji del biskvita navlažimo in prelimo s preostalo borovničevo zmesjo. Položimo v hladilnik za vsaj 6 ur – najbolje čez noč.
- Naslednji dan obod odstranimo in s stepeno smetano, zmešamo s sirom in sladkorjem okrasimo rob torte. Po vrhu dodamo na maslu popečene grobo zmlete piškote, sveže borovnice in narezane bio limone.