Anina kuhinja

Med, botulizem in Natur aktiv Baby

Med, botulizem in Natur aktiv Baby

Preden sem zanosila nisem nikoli slišala vseh teh dejstev o medu, ki pravzaprav resno lahko škoduje malemu dojenčku. Sama sem nora na med in dejstvo, da ga celotno nosečnost ne bom upala jesti, me je kar lepo šokiralo. Tako sem prebrala vse kar sem našla na spletu. V slovenščini prav veliko o tej temi ni bilo, je pa bilo toliko več na angleško pisanih straneh. Po dolgem branju sem ugotovila, da med, med samo nosečnostjo ne more vplivati na plod (v kolikor je toplotno obdelan/pasteriziran – piše na embalaži). Tako sem se potolažila in med v zmernih količinah še vedno vso nosečnost pridno jedla. Če odštejemo to bakterijo, ki jo lahko vsebuje (možnosti je sicer zelo malo, pa vseeno) je med namreč neverjetno zdrav in zagotovo dober za malo bitjece, ki potrebuje vse zdravo kar le lahko, da zraste v močnega in vitalnega dojenčka.

honey_20141223_1094760793

No, dejstvo da dojenčki do enega leta ne smejo zaužiti medu, pa je gotovo znano vsem. Kljub pridnem branju člankov, te ‘resnice’ nisem mogla ovreči in vbistvu sem med branjem ugotovila zakaj tako stroga prepoved. Med lahko vsebuje že omenjeno bakterijo, ta pa povzroči botulizem. Posledica botulizma je ohromelost, ki se širi od glave proti notranjim organom in prav ta ohromelost povzroči zastoj dihanja ali zastoj srca in tako smrt. Tako lahko vidite da se s celotno zadevo ne gre hecati.

Ta bakterija v prebavnem traktu odraslih ne povzroča škode, zato odrasli lahko med jemo brez kakršnekoli skrbi.

Prav zaradi te resne teme, sem se pred odločitvijo, da podprem Hoferjevo novo znamko Natur aktiv Baby dobro pozanimala o njihovi instantni Bio zdrobovi kaši z medom. Lahko priznam, da sem bila neverjetno presenečena kako zelo pozorno so se teh izdelkov lotili, in kako vestno so pripravili tako kvalitetne izdelke, ki jih lahko mamice brez skrbi ponudimo svojim malčkom.

44675_bio_zitna_kasa_NAB_02_DPD-1_ed5df0059c

Priznam, da sem se ob besedi med, kar malo prestrašila, toda zagotovili so mi, da se med v posebnem bobnu toplotno obdela. Toplotna obdelava sicer ne zagotavlja 100% uničenja bakterije in s tem nevarnosti zastrupitve. Zaradi tega se poslužujejo dodatnih analiz na bakterijo Clostridium botulinum, da se s tem izključi 100% možnost zastrupitve z le-to. Si predstavljate kako drage so takšne raziskave. Že tukaj lahko začutite, da gre podjetju bolj za kvaliteto in zadovoljstvo potrošnikov, kot pa za kakršnikoli dobiček.

No, pa zakaj sem se zdaj na dolgo in široko odločila o tej temi pisati? Zato, ker je ta zdrobova kaša z medom Timonova najljubša večerja. Zmešava jo v mleko (riževo ali kravje – tudi tega že jemo) in je preprosto slastna. Včasih za popestritev dodava še ščep cimeta. Pravzaprav jo z največjim veseljem pojem tudi jaz, zato jo večkrat zmešam malce več.

Všeč mi je, ker ji ne potrebujeva dodajati nobenega sladkorja, saj je naravno sladkana z medom.

IMG_5312

Vsem mamicam jo tako toplo priporočam. Vse, ki pa ste jo že preizkusile, pa lepo vabim, da pod komentarje napišete svoje izkušnje z njo.

Pozdravček,

Ana