Anina kuhinja

Zeljnata prosena kaša z ocvirki in krompirjem v oblicah

Zelje v posodi pokrito s proseno kašo.
Zelje in prosena kaša zaliti z vodo.
Popečeni ocvirki v masti. Zraven zmešana voda z moko za zabelo.

Kuhano zelje s proseno kašo.

Zeljnata prosena kaša z ocvirki in krompirjem v oblicah.

ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 10 minut + 1 ura kuhanja

Za 8 oseb.

SESTAVINE:

– slabi kg kislega zelja
– 10 pesti prosene kaše
– 1 polna žlica ocvirkov v masti
– 1,5 zvrhana žlica moke
– ščepec soli, popra
– 16 manjših-srednje velikih kuhanih krompirjev ( nasvete kako skuhati krompir najdete tukaj )

OPIS PRIPRAVE:

    Kislo zelje dobro prelijemo z vročo vodo ( s tem bomo preprečili da bo preveč kislo ), nato ga položimo v večjo posodo. Čez njega posujemo proseno kašo, in zalijemo s toliko vode da vsaj 2 cm pokriva celotne sestavine. Posodo pokrijemo in pristavimo na štedilnik da zavre. Ko zavre vročino zmanjšamo na najmanjšo in pustimo da se kuha še kakšnih slabih 40 minut. Medtem časom ne mešamo vsebine, toda le vsake toliko časa preverimo če je dovolj vode v posodi. To najlažje storimo tako da posodo malce nagnemo. Če se vam zdi da vode ni veliko, jo dodajte še kakšen dcl. ( če vode ne bo dovolj, se kaša ne bo skuhala ). Mogoče se vam zdi čudno zakaj tako dolgo kuhanje, toda kuhanje te jedi je namenjeno predvsem zelju, saj kaša ne potrebuje toliko časa.
   Medtem popečite ocvirke, da postanejo rumenkasto rjavi in jih vmešajte v ostale sestavine. Prav tako v kozarcu zmešajte kakšne 2-3 dcl vode in moko, ter vse to vmešajte v posodo, ter jed zavrite, da se bo lepo zgostila. ( medtem ko čakate da zavre, jo mešajte, da se ne bo prijela na dno posode ) Po potrebi dodajte sol in poper.
  Zraven postrežite kuhan krompir. ( vsaj 2 kuhana krompirja na osebo )

DOBER TEK