Anina kuhinja

Velikonočni kvašeni zajčki

Čas priprave: 20-30 minut

Čas kuhanja: 10-12 minut

Količina: 16 zajčkov

Sestavine:

Sestavine za testo:
700-740 gramov bele moke
2,5 dcl mleka
80 gramov sladkorja
1 polna čajna žlička soli (8 gramov)
1 kocka Fala svežega kvasa (40 gramov) ali dve vrečki Fala suhega kvasa
100 gramov masla sobne temperature
3 jajca
2-3 žlice ruma

Dodatno:
1 jajce + 3 žlice vode za premaz

Za repek:
sladkorni koščki
groba kokosova moka

Postopek:

Natisni

Moko presejemo v skledo. Mleko razdelimo na dva dela in ju pogrejemo do toplega.

V en del dodamo žličko sladkorja, premešamo in nadrobimo kvas. Pustimo vzhajati 10-15 minut. V drug del mleka dodamo preostali sladkor in maslo, ter rum. Pustimo stati 10-15 minut.

Jajca stepemo.

V moko najprej vmešamo vzhajan kvas. Ko je ta vmešan dodamo sol. Nato pa sladko mleko z maslom, nazadnje pa še jajca. Gnetemo ali mešamo s kuhinjskim robotom vsaj 15 minut, najbolje kar 20. Če je testo preveč lepljivo dodamo še maksimalno 40 gramov moke. Mora pa biti izjemno in mehko.

Po gnetenju oblikujemo hlebček, malo ga pomokamo in pustimo vzhajati 1 uro.

Hlebček razdelimo na dva dela in vsako polovico oblikujemo v hlebček, ki ga zrežemo na 8 delov. Vsakemu delu odrežemo majhen del za repek.

Iz večjih koščkov oblikujemo dolgo “kačo” in jo zvijemo kot kaže posnetek. Na sredino položimo oblikovano kroglico za repek.

Vzhajamo 30 minut, nato pa premažemo z jajcem in okrasimo repek.

Pečemo v segreti pečici na zgornji tretjini na 200 stopinj, 10-12 minut, da se zlato rjavo obarvajo.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.