Anina kuhinja

Velikonočni kvašeni zajčki

Čas priprave: 1 ura

Čas kuhanja: 5-7 minut

Količina: cca 20 zajčkov

Sestavine:

Sestavine za testo:
700 gramov bele moke
300 ml mleka
70 gramov sladkorja v prahu
1 vrečka vanilijevega sladkorja
1 polna čajna žlička soli (8 gramov)
1 kocka Fala svežega kvasa (40 gramov)
100 gramov masla sobne temperature
3 večja jajca
5-7 žlic ruma

Ostale sestavine:

rozine
sladkori okraski ali kokos – opcijsko za repke
jajce za premaz

Postopek:

Natisni

Moko dodamo v skledo. Mleko razdelimo na dva dela in ju pogrejemo do toplega.

V en del dodamo žličko sladkorja, premešamo in nadrobimo kvas. Pustimo vzhajati 10-15 minut. V drug del mleka dodamo preostali sladkor in maslo, ter rum. Pustimo stati 10-15 minut.

Jajca stepemo.

V moko najprej vmešamo vzhajan kvas. Ko je ta vmešan dodamo sol. Nato pa sladko mleko z maslom, nazadnje pa še jajca. Gnetemo ali mešamo s kuhinjskim robotom vsaj 15 minut, najbolje kar 20. Če je testo preveč lepljivo dodamo še maksimalno 40 gramov moke. Mora pa biti izjemno in mehko.

Po gnetenju oblikujemo hlebček, malo ga pomokamo in pustimo vzhajati 1 uro.

Hlebček razdelimo na približno 20 kosov – odvisno od željene velikosti zajčkov. Vsak del oblikujemo kot prikazuje video da dobimo zajčka.

Polagamo jih na papir za peko in vzhajamo 15 minut, nato pa pečemo v segreti pečici na 220 stopinj, na zgornji tretjini nekje 10-12 minut – oziroma do lepe zapečene barve.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.