Anina kuhinja

Velikonočne korenčkove preluknjane rezine

Čas priprave: 20-25 minut

Čas kuhanja: 17-18 minut

Količina: za pravokotni pekač velikosti 20x30 cm ali malce večji

Sestavine:

Sestavine za biskvit:
3 večja jajca ali 4 majhna
13 žlic moke
5 žlic mletih orehov
10 žlic mleka
10 žlic rastlinskega olja
7 žlic rjavega (ali navadnega) sladkorja + 1 žlica vanilijevega sladkorja
1 polna žlica medu
1/2 čajne žličke cimeta
1 večji korenček ali dva manjša
1 vrečka pecilnega praška
ščepec soli

Sestavine za preliv:
300 ml mleka
2 polni žlici sladkorja v prahu
2 žlice ruma

Sestavine za nadev:
1000 ml mleka
2 vrečki vanilijevega pudinga
4 žlice sladkorja
1 žlica masla

600 ml sladke smetane
2 žlici sladkorja v prahu
3 polne žlice mascarpone sira
3 lističi želatine

Okras:
Perger Velikonočni medenjaki

Postopek:

Natisni

Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake stepemo do čvrstega in jim vmes dodamo ščep soli.

Rumenjakom dodamo sladkor, med, vanilijev sladkor in jih stepamo do svetlo rumene barve.

Takrat dodamo olje, mleko, moko, mlete orehe in pecilni prašek. Na hitro premešamo, vmešamo drobno nariban korenček in na koncu po delih vmešamo še sneg.

Prelijemo v dobro namaščen pekač in položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 17 minut. Če po tem času zobotrebec iz biskvita pride ven čist vzamemo iz pečice, drugače pa pečemo še minuto ali dve.

Vse sestavine za preliv zmešamo in zlijemo čez vroč biskvit. Počakamo da se malo ohladi, nato pa s kuhalnico izdolbemo luknjice. Če se biskvit prijema na kuhalnico, ga sproti brišemo stran.

Nato skuhamo puding. Dve tretjini mleka segrejemo do vročega. Preostalo mleko zmešamo s praški za vanilijev puding in sladkorjem, ter vmešamo v vroče mleko. Kuhamo da se zgosti, vmešamo maslo, nato pa prelijemo čez biskvit. Ohladimo.

Lističe želatine namočimo v mrzlo vodo za 10-15 minut. V kozico dodamo toliko vode da pokrije dno in vanjo dodamo ožeto želatino. Na najnižji temperaturi jo stopimo da se popolnoma utekočini. Sladko smetano stepemo do čvrstega in ji med stepanjem dodamo sladkor in na koncu vlijemo še stopljeno želatino. Nekaj žlic smetane odvzamemo in jih zmiksamo z mascarpone sirom. Nato pa dodamo nazaj k preostali sladki smetani in vse enotno zmešamo.

Če je vaš pekač dovolj visok, da pecivo premažete s stepeno smetano to naredite takoj ko je smetana pripravljena.

Če visokega pekača nimate, pripravljeno smetanovo kremo pokrijete s folijo za živila in ohladite v hladilniku za 3-4 ure. Potem jo lepo nabrizgate na narezane kose.

Rezine okrasite s krasnimi Perger velikonočnimi medenjaki.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.