Anina kuhinja

Velikonočna prata s smetanovim namazom s hrenom

Čas priprave: 1 ura

Čas kuhanja: 30 minut

Količina: 2 prati

Sestavine:

  • Sestavine za prato:
  • 1000 gramov kruha
  • 700-800 gramov prekajenega svinjskega vratu ali šunke
  • 10 manjših Natur aktiv bio jajc
  • 4 zvrhane žlice Natur aktiv kisle smetane
  • 1 zravnana čajna žlička soli
  • 4-6 strokov svežega česna
  • šopek svežega peteršilja
  • bel ali črni poper po okusu
  • Sestavine za smetanov namaz s hrenom:
  • korenina svežega hrena
  • 100 ml Natur aktiv sladke smetane
  • 2 zvrhani žlici Natur aktiv kisle smetane
  • sol po okusu
  • 1-2 čajni žlički limoninega soka Natur aktiv bio limon

Postopek:

Natisni
  1. Prekajen svinjski vrat zalijemo s hladno vodo in ga kuhamo 1-2 uri. Kuhanega ohladimo in narežemo na drobne kocke.
  2. Kruh prav tako narežemo na drobne kocke. Jajca z vilico fino stepemo in jim vmešamo kislo smetano, drobno narezan peteršilj, sol, poper in drobno narezan česen.
  3. Narezan kruh in meso premešamo in vse skupaj zalijemo z jajčno mešanico, ter ponovno temeljito premešamo. Po potrebi, da dobimo dovolj mokro zmes, dodamo še eno jajce in žlico/dve kisle smetane.
  4. Zmes pokrijemo s folijo za živila in pustimo počivati vsaj uro, najbolje pa kar čez noč.
  5. Počivano zmes razdelimo na dva dela in vsak del naložimo v folijo za peko. V foliji oblikujemo svaljek in folijo prešpikamo.
  6. Prati pečemo 30-40 minut oziroma do zlato rjave zapečene barve, v segreti pečici na 180 stopinj.
  7. Pečeno prato ohladimo.
  8. Hren fino naribamo in zmešamo s čvrsto stepeno smetano in kislo smetano. Po okusu namaz solimo in mu dodamo limonin sok.