Anina kuhinja

Tradicionalni krompirjevi slivovi cmoki z drobtinami

Čas priprave: 20 minut

Čas kuhanja: 40 minut za kuhanje krompirja in 20 minut za soparjenje

Količina: 13-15 cmokov

Sestavine:

Sestavine za cmoke:
750 gramov krompir
2 jajci
3 žlice kisle smetane
350-400 gramov moke
1/2 čajne žličke soli
1 žlic sladkorja
13-15 sliv
13-15 čajnih žličk sladkorja

Sestavine za hitri slivov džem:
20-25 sliv
1 žlica sladkorja – po okusu
2-3 žlice limoninega soka

Sestavine za maslene drobtine: (če jih imate zelo radi, količine podvojite)
3-4 žlice masla
1-2 žlici sončničnega olja
3-5 žlic drobtin

Postopek:

Natisni

Krompir skuhamo v soljenem kropu. Kuhanega še vročega olupimo in pretlačimo, oziroma spustimo skozi tlačilko za krompir. Sama je nimam, tako sem ga le temeljito pretlačila. Takšnega pustimo, da se ohladi.

Ohlajenemu dodamo kislo smetano, sol, sladkor in jajca. Fino zmešamo, nato pa dodamo 300 gramov moke in zmešamo z vilico.

Kuhinjsko površino temeljito pomokamo in sestavine stresemo nanjo. Iz sestavin oblikujemo hlebček krompirjevega testa. Če se pretirano prijema med gnetenjem dodajamo še malo moke, ampak ne preveč. Testo mora biti izjemno mehko in v sredini je lahko lepljivo.

Površino ponovno dobro pomokamo in na njej zvaljamo testo na debelino slabega centimetra. Testo zrežemo na kocke in na vsako kocko položimo 1 razkoščičeno slivo in čajno žličko sladkorja. Testo ovijemo okrog nadeva in oblikujemo cmoke, ki jih polagamo na dobro pomaščen pekač za parno pečico ali podlogo od parne posode. Če jih bomo kuhali v slanem kropu, pa jih oblikovane le odložimo na pomokano površino.

Oblikovane cmoke položimo v segreto parno pečico za 20 minut da se soparijo. Če parne pečice nimate, cmoke lahko isto časa parite v parni posodi ali kuhate v slane kropu v posodi.

Med kuhanjem v manjšo posodo dodamo razkoščičene slive. Prilijemo 50 ml vode in dodamo sladkor in jih kuhamo 15 minut, da se spustijo v nekakšen džem. Takrat dodamo limonin sok. (Jaz sem delala manjšo količino, ker sva po slikanju recepta jedla le midva z dragim. Če želite za 4-5 oseb, uporabite napisane količine zgoraj.)

V drugi posodi stopimo maslo in olje in na njem popečemo drbtine do zlate zapečene barve.

Po krožnikih razporedimo džem, nanj cmoke in na cmoke maslene drobtine in postrežemo.

Tradicionalni krompirjevi slivovi cmoki z maslenimi drobtinami so ena mojih najljubših jedi iz otroštva. Zdaj ko sem sama mama, jih pogosto pripravim za moje fante in vsi trije jih imajo izredno radi. Zato v sezoni sliv, slive vedno zamrznem, da cmoke z njimi lahko pripravljam tudi v zimskih in spomladanskih dnevih. Če imam zamrznjene slive, jih nič ne odmrzujem, ampak kar zamrznjene položim na testo, dodam sladkor in se med soparjenjem skuhajo/odmrznejo.

Pri pripravi cmokov sem uporabljala fantastično Boschevo indukcijsko ploščo, ki sledi mojemu hitremu tempu življenja in mi vodo za kuhanje v tem primeru krompirja pripelje do vretja v sekundah. Cmoke pa sem na koncu soparila kar v moji Boschevi kombinirani parni pečici, ki je naravnost vrhunska, saj mi omogoča da klasični peki delno dodam paro, ali pa jed popolnoma skuham v sopari. Cmoke sem tako zložila na pekač od pečice, ki je prav za soparjenje in tako v eni rundi soparila vse cmoke naenkrat.

Več o Boschevi kombinirani parni pečici najdete tukaj, o indukcijski plošči pa tukaj.

Komentarji

*Zahtevano

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

[sg_popup id=1]