Anina kuhinja

Tradicionalna škotska grenka pomarančna marmelada z lupinico

Moja prva kulinarična izkušnja na Škotskem je bil zagotovo zajtrk v petek. Najprej so na mizo prinesli pravi angleški čaj in mleko, ki je brez heca prav zanimivo okusen in sploh ne premočen. Poleg tega da je bilo že čaja več kot 1 liter, sva zraven dobila še sveže iztisnjen pomarančni sok. Mislim halo, po vsej tej pijači sem potem lulala vsakih deset minut. 😉
Miza je bila že skoraj polna, ko sva dobila popečene kruhke, rogljičke, maslo in domači marmeladici. Ena je bila borovničeva druga pa pomarančna.

Ampak ne kar navadna, temveč s pomarančno lupinico. Marmelada tako pride malce bolj grenka, vendar je kljub temu naravnost božanska. Prav tako kot dobra grenka temna čokolada. 😉 Zato sem seveda prosila za recept in po tem ko sem ga sprobala, ga danes delim z vami. 🙂

V primeru, da ne želite nežnega grenkega okusa, lupinico izključite. 😉

No pa še video, kjer si lahko pogledate kako je vse skupaj izgledalo in sem jaz še čisto jutranja.

Glede na to, da je trenutno sezona pomaranč, je to super ideja za domača božična darila. 😉

Za 12 manjših kozarčkov.

Čas priprave: 1,5 ure + 24 ur za hlajenje

Sestavine:

– 6 večjih pomaranč
– 1 limona
– 1 liter vode
– 1,5 kg sladkorja
– 1,5 vrečke želatine

Opis priprave:

Pomaranče in limono dobro operemo in obrišemo.

Pomarančam nato odrežemo zgornji in spodnji del in jih narežemo na tanke rezine. Tukaj je treba biti malce vztrajen, ker so pomaranče zelo sočne in znajo nagajati pri rezanju.

Pomembno pa je da je rezina čimtanjša, ker nočemo da bo lupinica v marmeladi predebela. (najdebelejša meja je 0,3 mm).

Narezane pomaranče stresemo v večjo posodo in ji dolijemo vodo,

ter vanjo naribamo limonino lupinico.

Limono prav tako ožamemo

in v posodo prilijemo njen sok.

Vsebino zavremo. Ko zavre, vročino zmanjšamo na manjšo in vse skupaj kuhamo 40 minut.

Medtem v segreto pečico na 50 stopinj,  položimo kozarčke in pokrovčke. Vzamemo 1 mali krožnik in ga položimo v skrinjo, da bo hladen, ko bomo sporbavali gostoto marmelade.

Ko pomaranče že 40 minut nežno žuborijo jim dodamo sladkor.

Vsebino zavremo.  Nato dodamo zmešano želatino in 3 žlice sladkorja.

Vsebino vremo še kakšno minutko, nato pa jo odstavimo. Eno žličko marmelade položimo na hladen krožnik, in preizkusimo gostoto. Če je marmelada premalo gosta za vaš okus jo vremo še malo več časa.

Marmelade nato zlijemo v tople kozarce, jih dobro zapremo in zavijemo v odejo in pustimo, da se počasi ohladi čez noč.

Kozarce okrasimo in podarimo osebam, ki jih imamo najrajši.

Lepe praznike 😉

Komentarji

  1. Točno tako, kot je meni všeč. Sam obožujem pomarančno marmelado z lupinico. Sem jo letos prvič jedel pri moji ZAVEDNI BIO EKO JOGA teti in sem, PRIZNAM, zmazal pol glažeka z domačim kruhom ter kozjo skuto ob šalci ŽITNE KAVE.
    Zanimiv okus in struktura. SPloh ko sem gledal tisto lupino in jo nekako skeptično namazal na kruh. A na koncu se je izkazalo kako super mehka je in da sploh ne čutiš

Komentarja ni mogoče oddati.

[elfsight_instagram_feed id="1"]