Anina kuhinja

Praznična spekulas torta

Čas priprave: 20-25 minut

Čas kuhanja: 10 minut

Količina: za tortni pekač premera 26 cm

Sestavine:

Sestavine za podlago:
250 gramov masla
250 gramov spekulas piškotov

+
5 žlic marelične marmelade z dodano žlico limoninega soka

Sestavine za kremo:
900 ml sladke smetane za stepanje
250 gramov mascarpone sira
6 lističev želatine
6 spekulas piškotov
2 polni žlici marelične marmelade
5-6 žlic limoninega soka
7-8 žlic sladkorja v prahu – po okusu
1 čajna žlička cimeta
1-2 žlici ruma

Sestavine za okras:
140 gramov sladorja v prahu + polna žlička cimeta + 1 žlica vode
2-3 žlice marelične marmelade
mandlji
1 spekulas piškot – nadrobljen
15-18 spekulas piškotov za obrobo

Postopek:

Natisni

Maslo stopimo in piškote zmiksamo. Oboje zmiksamo skupaj in preložimo v tortni pekač obložen s papirjem za peko.

Položimo v segreto pečico na 170 stopinj za 10 minut. Dobro ohladimo, nato pa premažemo z marelično marmelado zmešano z limoninim sokom.

Želatino namočimo v hladno vodo. Piškote zmiksamo. Marmeladi dodamo limonin sok in rum.

V kozico dodamo toliko vode da pokrije dno – 30-50 ml. Omehčano želatino dodamo v kozico in na najnižji temperaturi na štedilniku segrejemo da se stopi.

Petsto ml sladke smetane stepemo do točke da se začne peniti ampak je še tekoča. Takrat vmešamo želatino.

V drugo posodo dodamo mascarpone, mlete piškote, marmelado, preostalo sladko smetano in sladkor ter fino zmešamo. V kremo po delih z lopatko vmešamo sladko smetano z želatino.

Kremo razporedimo na piškote z marmelado in položimo v hladilnik za vsaj 5-6 ur – najbolje čez noč.

Torto odstranimo iz oboda. Zmešamo sladkor v prahu, cimet in vodo da dobimo gosto zmes. Okrasimo vrh torte s cimetovim sladkorjem, marelično marmelado, mandlji in nadrobljenim piškotom.

S preostalim cimetovim sladkorjem pomažemo piškote in jih lepimo na obrob torte da rob prekrijemo.

Postrežemo.

Praznično spekulas torto sem pripravljala s pomočjo čudovitega Boschevega kuhinjskega robota MUM5 s tehtnico   in Boscheve parne pečice, ki je vrhunska. Več o njej si lahko preberete tukaj.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.