Anina kuhinja

Pustni krofi z marmelado

Čas priprave: 2-3 ure

Čas kuhanja: 1 ura

Količina: 15-20 krofov (odvisno od velikosti)

Sestavine:

1 kg moke TIP 400
1 kocka Fala kvasa
120 gramov sladkorja
1,2 dcl sončničnega olja
570 ml mleka
limonina lupinica ene limone
1/2 čajne žličke soli
50 ml ruma
8 rumenjakov
sladkor v prahu
marelična marmelada ali marmelada po okusu

Postopek:

Natisni

Poskrbimo da so vse sestavine sobne temperature. Mleko segrejemo do toplega.
V polovico toplega mleka vmešamo žličko sladkorja in vanj nadrobimo kvas. Pustimo ga vzhajati 10 minut. V drugo polovico dodamo sladkor in počakamo da se stopi.

Medtem presejemo moko. Vanjo vmešamo vzhajan kvas. Dodamo sol, premešamo. S kuhalnico počasi in nežno vmešamo rumenjake, limonino lupinico, rum, olje in preostalo sladko mleko.

Testo gnetemo 15-20 minut. Nato pa ga pustimo vzhajati 1 uro.

Po tem času testo razdelimo na polovico in iz vsake polovice režemo stran testo, ki tehta nekje med 60-70 gramov. Velikost je odvisna od željene velikosti končnih krofov. Predstavljajte si da bo končni krof po vzhajanju in cvrtju približno še enkrat večji. Če želite zelo velike krofe potem tehtajte 80-90 gramov.

Koščke testa oblikujemo v kroglico. Oblikovane krofe pokrijemo s krpo in pustimo na toplem slabo uro. Zadnjih nekaj minut začnemo segrevati olje. Olje segrejemo na srednjo do nižjo temperaturo (4/9), saj je zelo pomembno da se krofi cvrejo počasi – tako bodo pečeni in ne surovi na sredini. Če imate termometer olje segrejte na temperaturo 155-160 stopinj.

Ko je olje segreto, mu dodamo krofe. Krofi morajo imeti dovolj prostora, da lahko narastejo. Pokrijete jih s pokrovko in pustite, da se cvrejo 3-4 minute, oziroma dokler na spodnji strani ne postanejo zlato rjave barve. Nato jih odkrijete in obrnete, ter jih tudi na drugi strani cvrete ravno toliko časa, kot ste jih na prvi strani.

Pomembno je, da ves čas spremljate peko. Temperaturo olja večkrat zmerite in pazite da ne pade pod 155. Če olje preveč cvrči in je temperatura nad 170 stopinj, temperaturo malce zmanjšate in obratno.
Ocvrte krofe polagate na papirnate brisačke ali rešetko, da le-te vpijejo odvečno olje oziroma da odvečno olje odteče. Če imate opcijo bolj priporočam rešetko, saj je pri papirnatih brisačkah tako da takoj postanejo preveč mastne in tako ne vpijajo dobro dodatnega olja.

Še tople krofe nato lahko napolnite z marmelado. Na koncu jih potresete s sladkorjem v prahu.

ž

Komentarji

*Zahtevano

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.