Anina kuhinja

Preprosta krompirjeva juha z gresovimi/zdrobovimi žličniki iz kisle smetane

Čas priprave: 10 minut

Čas kuhanja: 40 minut

Količina: 4 osebe

Sestavine:

Sestavine za juho:
1 srednje velika čebula
4 krompirji
1,5 litra jušne osnove ali vode
ščep belega popra
1-2 žlici paradižnikovih mletih pelatov ali 1/2 čajne žličke paradižnikovega koncentrata
1 majhna vejica svežega peteršilja
1/2-1 čajna žlička soli – oz. po okusu
1/2 čajne žličke sladkorja
50 ml mleka

Sestavine za žličnike:
1 jajce
2 zravnani žlici kisle smetane
6-8 žlic gresa – pšeničnega zdroba
1/4 čajne žličke soli
2 žlici olja

Postopek:

Natisni

Najprej pripravimo žličnike. Jajce z vilico stepemo. Zmešamo s soljo, oljem in kislo smetano in vmešamo 6 žlic gresa/zdroba. Če je zmes preredka dodamo še žlico ali dve gresa/zdroba več. Iščemo gostoto v stilu grškega jogurta ali bolj gostega jogurta. Zmes se bo s čakanjem zgostila. Zmes pokrijemo in pustimo stati za čas kuhanja juhe.

Čebulo narežemo na drobno. V ponvi segrejemo nekaj žlic olja in jo popečemo da se spusti. Malo jo posolimo in posladkamo.

Praženi čebuli dodamo na manjše kocke narezan olupljen krompir. Pražimo ga da se prime na dno posode. Ko dno posode porjavi, zalijemo z jušno osnovo. Dodamo sol, poper in peteršilj in kuhamo 30 minut.

Juho po okusu dosolimo, dodamo pelate in mleko in s čajno žličko notri dodamo zmes za žličnike. . Kuhamo dokler se žličniki ne skuhajo (nekje 10-13 minut) nato pa postrežemo.

Preprosta krompirjeva juha iz osnovnih sestavin, ki so vedno pri roki. Juha vsebuje tudi žličnike in je tako zelo bogata, ter lahko predstavlja celotni obrok.

Gresove/zdrobove žličnike lahko nadomestite za hitrejšo različico s testeninami.