Anina kuhinja

Preprosta jagodna jogurtova torta

Čas priprave: 15 minut

Čas kuhanja: /

Količina: pekač premera 24 cm

Sestavine:

Sestavine za podlago:
300 gramov maslenih piškotov (jaz sem uporabila brezglutenske Schaer)
2 žlici jogurtovega ali navadnega masla
2 zvrhani žlici marelične marmelade
3-4 žlice sladke smetane

Sestavine za kremo:
750 gramov zamrznjenih ali svežih jagod
200 ml vode
14 lističev želatine
600 ml navadnega jogurta
3-4 žlice sladkorja – po okusu
limonina lupinica ene bio limone
sok ene bio limone
2 vrečki vanilijevega sladkorja

Sestavine za okras:
150 ml sladke smetane
1 zvrhana čajna žlička sladkorja
2 žlici fine skute
jagode
marjetice ali drugačne jedilne rožice

Postopek:

Natisni

Piškote fino zmiksamo in jih popečemo na stopljenem maslu, da se na delih malce obarvajo. Marmelado pogrejemo da postane malo bolj tekoča.

 

Piškote, marmelado in smetano premešamo da dobimo enotno zmes. Obod tortnega pekača položimo na servirni pladenj in po dnu razporedimo piškotno zmes. Postavimo v hladilnik.

Želatino namočimo v hladno vodo v dve posodi. V eni posodi namočimo 10 lističev in v drugi 4. Jagode skupaj z vodo zmiksamo do finega. Dodamo jih vanilijeva sladkorja, sladkor, limonin sok in lupinico. Zmiksamo in po okusu dosladkamo.

10 lističev želatine ožamemo in v manjši posodici, ki smo ji dodali nekih 30 ml vode, na nizki temperaturi na štedilniku stopimo. Stopljeno želatino na hitro zmiksamo v jagodno zmes.

Slabi dve tretjini jagodne zmesi prelijemo v večjo skledo in ji vmešamo jogurt. Po okusu dosladkamo in dodamo še malo limoninega soka.

4 lističe želatine ožamemo in v manjši posodici, ki smo ji dodali nekih 30 ml vode, na nizki temperaturi na štedilniku stopimo. Stopljeno želatino na hitro zmiksamo v jagodno jogurtovo zmes in jo prelijemo čez piškotno podlago.

Položimo jo v skrinjo za 30-40 minut.

Po tem času jo prelijemo s preostalo jagodno zmesjo in položimo v hladilnik za vsaj 4-5 ur, najbolje pa čez noč.
S tankim nožem ob čistem robu torto odrežemo od oboda in obod odpremo, ter ga odstranimo.

Sladko smetano stepemo do čvrstega in ji vtepemo sladkor in skuto. Dodamo v brizgalno brizgo in nabrizgamo vzorčke po torti. Okrasimo jo z jagodami in rožicami.

 

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.