Anina kuhinja

Preprost polnozrnat kvašen kruh

Čas priprave: 15-20 minut

Čas kuhanja: 40-45 minut

Količina: 1 večji hlebec

Sestavine:

Sestavine:
600 gramov navadne bele moke
150 gramov polnozrnate moke
200 ml mleka
350 ml vode
40-50 ml oljčnega olja
1 žlica medu
12 gramov soli
1 vrečka Fala kislega testa
2 vrečki Fala suhega kvasa

Postopek:

Natisni

Moki, sol, kvas, kislo testo premešamo. Mleko segrejemo do toplega in mu vmešamo med. Nato oboje zmešamo z vodo.

Tekočine vmešamo k suhim sestavinam. Na koncu vlijemo še olje. Premešamo in nato gnetemo 15 minut. Če imamo na voljo kuhinjskega robota lahko delo prepustimo tudi njemu.

Po tem času testo oblikujemo v hlebček in ga pokritega na toplem vzhajamo 1 uro. Po tem času ga oblikujemo v hlebček in položimo na pomaščen papir za peko, ki smo ga dodali v ognjevarno posodo. Če te nimamo pa namaščen papir za peko dodamo na pekač od pečice. Oblika kruha bo malce drugačna ampak vseeno bo super uspel.

Oblikovano testo pokrijemo s krpo in na toplem vzhajamo 30 minut. Vmes segrejemo pečico na 220 stopinj. Če imamo parno pečico, vključimo paro, drugače pa na dno pečice dodamo posodico z vodo.

Vzhajam kruh premažemo z vodo, zarežemo po želji in malo pomokamo z navadno ali polnozrnato moko.

Takšnega položimo v segreto pečico na 220 stopinj na spodnjo tretjino in ga pečemo 45 minut. Ko se kruh željeno rjavo obarva ga med peko pokrijemo z aluminijasto folijo da se ne bi prehudo zapekel.

Pečenega odstranimo iz posode in ohladimo na rešetki. Ohlajenega hranimo v vrečki ali v posodi za kruh.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.