Anina kuhinja

Praznični jajčni kruh z brusnicami

Čas priprave: 20 minut

Čas kuhanja: 1 ura

Količina: 1 večji hlebec

Sestavine:

800 gramov Malinca pirine ali navadne moke
200 gramov Malinca ovsene moke (ali navadne ali pirine)
3 cela jajca
1 rumenjak
450 ml vode (ali mleka)
1 kocka svežega kvasa
3 žlice ruma
1 zvrhana čajna žlička soli
4-5 žlic Malinca agavinega sirupa (ali medu ali riževega sirupa ali sladkorja)
50 gramov masla
1 zvrhana žlica Malinca mandljevega masla (lahko izključite)
2 zvrhani pesti Malinca brusnic ali rozin
1 rumenjak + 2 žlici vode za premaz

Postopek:

Natisni

V polovico tople vode vmešamo čajno žličko sirupa in nadrobimo kvas. Pustimo ga vzhajati vsaj 10 minut.

V drugo polovico tople vode narežemo maslo, dodamo mandljevo maslo in preostali sirup, ter rum. Počakamo da se maslo stopi.

Jajca in rumenjak stepemo.

Moke premešamo in vanju vmešamo kvas. Nato vmešamo stopljeno maslo, nazadnje pa še jajca, rum in sol. Čisto na koncu vmešamo brusnice.

Testo gnetemo nekih 10 minut, nato pa ga pustimo vzhajati eno uro.

Po tem času ga prestavimo v dobro namaščen pekač in premažemo z rumenjakom zmešanim z vodo. Pustimo ga vzhajati nadaljnih dobrih 30 minut, nato pa ga položimo v segreto pečico na 200 stopinj za 15 minut. Temperaturo znižamo na 180 in nadaljujemo s peko nadaljnih 45 minut.

Ko se skorja dovolj rjavo obarva, kruh med peko pokrijemo z alu folijo.

Praznični jajčni kruh z brusnicami je sladek kruh popoln za praznične mesece.

Pripravljen je iz samih zdravih sestavin iz Malincine shrambe. 😉