Anina kuhinja

Praznične hrenove bombetke

Čas priprave: 25 minut + vzhajanje + peka

Čas kuhanja: 25 minut

Količina: 10-12 manjših bombetk

Sestavine:

720-750 gramov navadne ali svetle pirine moke
70 gramov jogurtovega ali navadnega masla
1 jajce
2 rumenjaka
300 ml mleka
1 kocka Fala kvasa
1 vrečka Fala kislega testa
1 čajna žlička sladkorja
1 čajna žlička soli
3-4 žlice smetanovega hrena (ali sveže naribanega hrena)
1 rumenjak + dve žlici vode za premaz

Nadev:
šunka + hrenov namaz

Postopek:

Natisni

Moko presejemo v skledo. Mleko segrejemo do toplega. V polovico mleka vmešamo sladkor in nadrobimo kvas, ter ga pustimo vzhajati 10 minut.

V drugo polovico mleka narežemo maslo.

Moki vmešamo kislo testo. Nato ji vmešamo vzhajan kvas. Nadaljujemo s soljo, nato z jajcem in rumenjakoma in na koncu vmešamo še zmehčano maslo v mleku.

Zgnetemo v mehko in nežno pacavo testo. Pustimo ga vzhajati 1 uro.

Vzhajanega razdelimo na majhne hlebčke – nekje 100 gramov težke. Oblikujemo jih v lepe bombetke in položimo napomokan/pomaščen pekač ali peki papir.

Pustimo jih vzhajati 30 minut, nato pa jih premažemo z rumenjakom zmešanim z vodo.

Položimo jih v segreto pečico na 220 stopinj za 10 minut, nato pa temperaturo znižamo na 180 in pečemo nadaljnih 15 minut. Če imate parno pečico med peko vklopite prvo stopnjo pare.

Pečene pokrijemo z vlažno krpo, da se skorja malo omehča. Nadevamo jih s šunko in z dodatnim hrenovim namazom.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.