Anina kuhinja

Pomarančno temno čokoladne rezine

Čas priprave: 20-25 minut

Čas kuhanja: 17-18 minut

Količina: večji pravokotni pekač - velikost cca 40x30 cm

Sestavine:

Sestavine za biskvit:
3 večja jajca ali 4 majhna
13 žlic moke
10 žlic mleka
10 žlic rastlinskega olja
5-7 kapljic Aromatrip eteričnega pomarančnega olja
9 žlic sladkorja + 1 žlica vanilijevega sladkorja
1 vrečka pecilnega praška
ščepec soli

Sestavine za preliv:
sok dveh pomaranč

Sestavine za čokoladno kremo:
600 ml sladke smetane
5 žlic sladkorja v prahu
3 žlice mascarpone sira
3 lističi želatine + 50 ml sladke smetane
6 žlic kakava v prahu + 250 ml sladke smetane
200 gramov stopljene čokolade

Sestavine za čokoladni ganache:
350 gramov temne čokolade
240 ml sladke smetane

Postopek:

Natisni

Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake stepemo do čvrstega in jim vmes dodamo ščep soli.

Rumenjakom dodamo sladkor, vanilijev sladkor in jih stepamo do svetlo rumene barve.

Takrat dodamo olje, pomarančno olje, mleko, moko, pecilni prašek. Na hitro premešamo in po delih vmešamo še sneg.

Prelijemo v dobro namaščen pekač in položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 17 minut. Če po tem času zobotrebec iz biskvita pride ven čist vzamemo iz pečice, drugače pa pečemo še minuto ali dve.

Še vročega prelijemo s pomarančnim sokom. Ohladimo.

Želatino namočimo v hladno vodo za 10 minut. Nato jo ožamemo in dodamo v kozico skupaj s smetano. Segrejemo na nizki temperaturi, da se popolnoma stopi. Sladko smetano stepemo do mehkega in ji med stepanjem dodamo sladkor in stopljeno želatino. Nekaj žlic smetane odvzamemo in jih zmiksamo z mascarpone sirom. Nato pa dodamo nazaj k preostali sladki smetani in vse enotno zmešamo.

Kakav v prahu, tekočo sladko smetano, stopljeno čokolado zmiksamo v enotno zmes. Nato pa jo z lopatko vmešamo k preostali smetani, da dobimo čokoladno kremo. Eno četrtino kreme lahko prihranimo, če bi želeli z njo okraševati rezine.

Kremo dodamo na biskvit in položimo v hladilnik za vsaj 3-4 ure, najbolje čez noč.

Sladko smetano zavremo. Odstavimo in ji vmešamo čokolado. Počakamo da se malo ohladi, nato pa zlijemo čez pecivo. Položimo v hladilnik za 1-2 uri, nato pa zrežemo in okrasimo.

Pomarančno temno čokoladne rezine sem pripravljala z Aromatrip pomarančnim eteričnim oljem, ki je esenca/izvleček/koncentrat ekološko pridelane rastline. Olje je tako primerno za uporabo v aromaterapiji, za aroma kozmetiko in v kulinariki in je izdelano v Sloveniji iz najbolj kvalitetnih surovin.

Poleg pomarančnega eteričnega olja najdete tudi kar nekaj drugih v Aromatrip spletni trgovini.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.